Стойчев може да преплува Ламанша до два дни
Стойчев може да преплува Ламанша до два дни / netinfo

Най-добрият български плувец в открити води Петър Стойчев може да стартира преплуването на Ламанша до два дни. Според синоптичните прогнози благоприятни условия за преплуване на канала може да има още в четвъртък или петък (17 и 18 август).

За да разполага с актуална прогноза за следващите дни, екипът на Стойчев държи непрекъсната връзка с английския водач Майк Орам, който ще ръководи преплуването. Българският плувец ще знае точния час на старта си около 8 часа по-рано. Едва 16о е температурата на водата и въздуха в Ламанша край английския град Дувър в момента.

Това е приблизително равно на температурата на чешмяната вода. Въпреки това петкратният носител на Световната купа по плувен маратон проведе редовната си тренировка от час и половина, с която се готви за опита за поставяне на нов световен рекорд за преплуване на канала.

Петър Стойчев и треньорът му Красимир Туманов пристигнаха в Лондон в неделя следобед. Самолетът е кацнал по разписание, но двамата българи са чакали близо 2 часа багажа си. „Нямахме проблем в София, разрешиха ни да вземем като ръчен багаж дори лаптопа и мобилните си телефони. Заради засилените мерки за сигурност и закъснели полети персоналът на летище “Хийтроу” обработваше багажа с огромно закъснение”, обясни Стойчев.

В неделя вечерта, веднага след настаняването си в хотела в Дувър, Петър Стойчев е провел редовната си тренировка при температура на водата 14о, а на въздуха – 13о. С помощта на видеотелефонна мобилна връзка опитът му за поставяне на световен рекорд за преплуване на Ламанша ще се предава на живо в Интернет.

Вече е готова и електронната карта, която ще показва позицията на плувеца във всеки един момент на плуването. Разстоянието между Дувър и Кале по права линия е 32 км. Очакванията са, че заради силните течения и вятъра Петър Стойчев ще трябва да изплува близо 40 километра. Катерът на водача ще го придружава до самия френски бряг.

Задължително условие за признаване на рекорда ще бъде Петър да излезе изцяло от водата – независимо дали ще финишира на полегат бряг, или при стръмна скала.