Стоичков показа уникалните проекти за нови стадиони
Стоичков показа уникалните проекти за нови стадиони / БГНЕС

Изключително прецизни и мащабни проекти за нов Национален стадион, нов стадион "Септември" и нов стадион "Пловдив", бяха показани на специална пресконференция в София.

Автори на проектите са испанската фирма "Тукис", които са получили покана да ги изработят от футболната легенда Христо Стоичков. Днес "Тукис" показа пред Стоичков, премиера Бойко Борисов, архитекта на Община София Петър Диков и спортния министър Свилен Нейков самите планове за стадионите, които са наистина мащабни.

Става дума за нов Национален стадион, който ще се казва "Арена на розата" и ще се намира до летище "София". Той ще бъде 40-хиляден и ще изглежда като роза, погледнат от птичи поглед. Архитектурният му план е вдъхновен от храм паметника "Александър Невски", а в него ще се помещават и хотел, както и магазини. До стадиона ще бъдат изградени още три помощни игрища.

На мястото на запустелия стадион "Септември" пък ще бъде изграден нов 15-хиляден стадион с две по-малки съоръжения около себе си. Ще има и голям парк, както и търговски център във футуристичен стил. Стадионът ще се казва "Септемврийска корона".

Съоръжението в Пловдив пък ще бъде 25-хилядно и ще помещава различни видове спорт в себе си. От футбол до лека атлетика, плуване и тенис. Неговото име ще бъде "Олимпийски съкровища". Всички съоръжения ще бъдат с частно-публична собственост и премиерът Борисов, останал възхитен от презентацията, обяви, че час по-скоро ще обяви конкурса за инвеститори, откъдето трябва да дойдат и парите за построяване на стадионите.