Стефка: И Господ не може да ни помогне с допинга
Стефка: И Господ не може да ни помогне с допинга / netinfo
„Ако стане гаф с допинг с нас в Пекин и Господ не може да ни помогне! Двете положителни проби на родни спортисти идват като гръм от ясно небе. Случаят с кокаина ми е малко несериозен. Не мога да ги разбера спортистите, които прибягват до допинг, при положение, че цял свят се бори с него и МОК прави такава антикампания” заяви председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

По първоначални данни квотата по спортна стрелба на Антоанета Бонева ще бъде дадена на Ирена Танова.

След заседанието на Изпълнителното бюро но БОК световната рекордьорка потвърди за пореден път, че страната ни е против бойкот на Летните олимпийски игри. „Снощи на вечеря, китайският посланик ми сподели, че се очаква хора и организации да разбунтуват духа на Олимпиадата, като раздават на спортистите черни лентички в Пекин. Те ще бъдат символ на бойкот. Ние няма да бойкотираме, против това сме! Дано спортистите и колегите ми не си позволят да сложат такива лентички”, каза Костадинова.

Изпълнителното бюро на МОК утвърди за участие в Пекин 78 спортисти, 28 треньори, водачи на отделните отбори и други от делегацията ни, които ще бъдат приети от Общото събрания на централата на 1 юли. До 14 юли Българската федерация по борба трябва да обяви имената на 13-те ни участници, до 19 юли се очакват 12-ти ни волейболисти и до 23 юли – отборът ни по лека атлетика.

На 16 август в Пекин ще пристигне Президентът на България Георги Първанов с Весела Лечева и Иван Леков. Държавният ни ръководител няма да присъства на откриването на Летните олимпийски игри. Премиерът Сергей Станишев все още не е потвърдил визитата си по време на Игрите. Ръководител на делегацията ни ще бъде Стефка Костадинова със заместник Белчо Горанов. Шеф на мисията е Румяна Динева със заместник президентът на БФБорба и вицепрезидент на БОК Валентин Йорданов.

Към момента не е обсъждано кой роден спортист ще бъде знаменосец. Вариантите са два-три: Пламен Константинов, Петър Стойчев и Йордан Йовчев, като Костадинова каза, че желанието на плувецът ни май е най-голямо.

Планира се в края на месец юли да се направи изпращане на олимпийската ни делегация с благословията на църквата в Храм-паметника „Свети Александър Невски”.

За денят на България в олимпийското село Костадинова има идеята да покани Христо Стоичков, Калоян Махлянов – Котоошу, Бойко Борисов и други.

Изпълнителното бюро на БОК гласува и прие антидопинговия правилник, изпратен от МОК, с надеждата скоро да бъде създадена и наша лицензирана допинг лаборатория. Бяха приети и десет човека в Спортния арбитраж.

Утре ще бъде официалното представяне на официалните костюми на българската делегация, които са дело на „Агресия”, а по-късно се очаква и презентацията на спортната екипировка на „Пума”.

„Дано имаме силна Олимпиада, като успешната преди 20 години в Сеул. Тогава през 1988 година страната ни извоюва 10 олимпийски титли, 12 сребърни отличия и над 15 трети места. Може да стигнем бройката и 85 квоти за български спортисти до края. Пожелавам на Тереза Маринова да вземе квота, защото заслужава, а и е номинирана и е кандидат да влезе в комисията на спортистите към МОК. Неприятно е обаче, че с всяка олимпиада делегацията ни намалява, вече имаме с по 20-25 квоти по-малко. Все пак не е важно количеството и бройката, а качеството!”, завърши Стефка Костадинова.