Споменът за България плаши Буфон
Споменът за България плаши Буфон / netinfo
Споменът за стореното от България на Световното първенство през 1994 година явно все още тревожи звездата на националния отбор на Италия Джанлуиджи Буфон. Обширно интервю със Буфон излъчи днес италианската агенция за спортна информация Аджием. Интервюто е взето в базата в Коверчано, където "адзурите" са на подготовка за Европейското първенство в Швейцария и Австрия.

„Лично аз имам голям страх от Румъния. Тя пристига с угасени фарове, но има големи качества и воля да се изяви. Освен това притежава Адриан Муту, който е класическо съчетание на гениалност и непостоянство, и може да играе във всеки от трите грандове на Европа. Румъния може да направи онова, което направи България на Световното първенство през 1994, Чехия на Европейското през 1996 и Гърция на Европейското през 2004”, подчертава Буфон, цитиран у нас от БТА.

Според него в група С вечното съперничество е между Италия и Франция.

"Това е като шахматна партия и всеки се стреми да намери слабото място на съперника без сам да се открива. Доменек вероятно ще направи обичайните омбастични изявления и те са такива, защото медиите ги раздуват", смята вратарят на "адзурите".

Буфон обяви, че контузията в гърба му отшумява и последната серия изиграни мачове показва, че най-лошото е отминало.

Отговаря и на въпроси, свързани с Антонио Касано, Алесандро дел Пиеро и Филипо Индзаги.

„Касано е все едно да заредиш още един патрон в пълнителя. Той е прекрасно момче с грешки в поведението. Нека не създаваме големи очаквания за него, защото поставен под непрекъснато напрежение той дава на късо. Да го оставим да препуска свободно. Дел Пиеро изигра великолепен шампионат и си заслужи европейските финали единствено с представянето си на терена. Индзаги също нямаше да открадне ничие място в отбора, но все пак право на старши треньора е да избира състава”, казва Буфон.

Той е съгласен и с констатацията, че историческа даденост за италианския национален тим е решаващата роля да се пада на защитата, както това стана в Германия.

„Ще имаме проблеми и ние го знаем, защото на Световното в Германия в защита показа неща, които може и да не са неповторими, но все пак трудно могат да се изпълнят на същото ниво. Гордостта ни кара да опитаме отново. Не е лесно да бъдем победени, но трябва да покажем, че изпитваме същия глад за успех както преди две години”, заключава националният вратар.