Сираков: Чувствам огромна вина
Сираков: Чувствам огромна вина / netinfo
Изпълнителният директор на Левски Наско Сираков изпрати отворено писмо до медиите, което е адресирано и до феновете. В изявлението си шефът на „сините” дава отговор на въпросите, които възникнаха при заминаването му на сафари и отсъствието от мачовете на шампионите срещу Тампере във втория предварителен кръг на Шампионската лига.

Ето и целия текст на откритото писмо:

Чувствам се морално задължен да напиша това отворено писмо, след като се запознах обстойно с представянето на отбора на Левски в двата мача с Тампере, както и с коментарите и събитията развихрили се в медийното и обществено пространство свързани с моето отсъствие.

Напълно основателен е въпросът защо в този момент не бях до треньора и отбора. Този въпрос дълго и на мен няма да ми дава покой!

Не е в стила ми да се оправдавам, няма да го направя и сега. Отговорът който е крайно незадоволителен на фона на стеклите се обстоятелства, е че в нито един момент не съм се съмнявал в крайния успех на отбора.

Кое ми даде основание за това?

Тригодишният къртовски труд на треньорите и футболистите, всеотдайността на всеки един от тях , отговорността към задълженията и поставените цели.

Създадената перфектна обстановка и организация в клуба от собственика Тодор Батков за провеждане на състезателно-тренировъчния процес. Също така всички отличия, които станаха притежание на Левски в тези три години във вътрешното първенство и най-вече впечатляващите резултати в Европа - четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА и участие в групите на Шампионската лига. Всички тези факти изиграха лоша шега на моята увереност, вечен оптимизъм и максимализъм.

Дали ако бях с отбора резултатът щеше да е друг?

Отговорите разбира се са различни, но това в което съм сигурен е, че Станимир Стоилов е направил това, което е сметнал, че е най-добре за отбора, както и че футболистите са дали всичко от себе си, за да победят.

Дали се е получило? Отговорът вече го знаем.

Тук обаче искам да кажа, че само хора, не познаващи философията на спорта и в частност на футбола могат да твърдят, че загубата от Тампере е срамна и позорна. Тя е тежка, но не е непоправима.

Защо не се върнах след първата загуба във Финландия?

Не се съмнявайте, че щях да го направя ако имах и най-малката практическа възможност в точката на света, в която се намирах.

Имам ли проблеми със собственика на клуба г-н Тодор Батков?

Не нямам такива. Работим в пълен синхрон за това Левски да бъде шампион. Работим в името на изграждане на европейски имидж на най-популярния клуб в България. Създали сме отлична организация на всички нива необходими за правилното развитие на клуба.

За мен е съвсем естествено да се тиражират лъжи за нашите отношения, имайки предвид българската джунгла в която живеем.

Връщайки лентата назад чувствам огромна вина, че в най-тежкия момент за треньора и футболистите не бях до тях, за да им кажа:

- че не рядко такава тежка загуба е начало на нов път към нови победи;

- че трябва да се горди със себе си и успехите си;

- да са горди с щастието и неповторимите мигове, които подариха на най-великите български фенове - левскарите;

- че те са виновниците да върнат любовта към футбола на вярната ни публика;

- че имат най-успелия и добър треньор в лицето на Станимир Стоилов;

- че са най-добрия отбор на България, но трябва да знаят, че да си футболист на Левски означава да изстрадаш победите си, означава, че нищо няма да получиш даром.

Искам да знаят, че след много слънчеви дни идва буря, в която задължително трябва да оцелееш.

Тридесет години от живота си съм посветил на най-великия български клуб. Допускал съм грешки, преживял съм мигове на огромна любов и чудовищна омраза.

Категорично заявявам, че всеки миг като футболист и ръководител съм работил единствено и само за едно - Левски да бъде над всички, там където му е мястото - на върха!

Искам да благодаря на неповторимата синя публика, която в тежкия момент е подкрепила треньора и отбора, показвайки защо е велика и защо ФК Левски е различен от всички останали.