Синя лястовица е талисман на Мондиал 2010
Синя лястовица е талисман на Мондиал 2010 / netinfo
Синя лястовица е талисманът на Световното първенство по волейбол в Италия през 2010 година. Птиче е облечено в екип с №10. В настоящият тим на домакините на форума няма играч с този номер.

Синята лястовица към момента очаква своето име. Чрез специална анкета сред феновете ще бъде избрано и името й. предложенията за наименование са пет. С най-голям вот за момента е Итало (33%), следват Миммо (28%), Воли (17%), Фли (17%) и Гамп с 5,1% вот.

Вторият вицепрезидент на Световната волейболна федерация Теофанис Цеокрис коментира талисмана: „Лястовицата е много красива, най-хубавият талисман от последните световни първенства”.

Шампионатът на планетата ще бъде в Италия от 26 септември до 10 октомври 2010 година в Торино, Флоренция, Милано, Рим, Триест, Анкона, Верона, Реджо Калабрия, Модена и Катаня. До момента единствените два отбора, вече класирали се за Мондиала са Италия като домакин и Бразилия като настоящ световен шампион. 22-та други тима ще бъдат селектирани с турнири в три кръга плюс плей-офи.

Жребият за Мондиал 2010 както при мъжете, така и при жените ще бъде теглен в Торино през септември догодина. Очаква се това да бъде най-масовото световно първенство, като от пресявките се включат 214 национални отбори, 113 от които в мъжкия поток.

Финалите при мъжете ще бъдат от 23 септември до 10 октомври 2010 година, а женската надпревара от 29 октомври до 14 ноември.