Щангите: Без туристи на Евро 2008 в Италия
Щангите: Без туристи на Евро 2008 в Италия / netinfo
„Туристи няма да водим на Европейското първенство в Италия! Това все пак ще бъде генералната репетиция за Олимпиадата в Пекин. Не поставяме изисквания за определен брой медали, титли, не абсолютизираме този процес. Най-важното е щангистите ни да покажат моментните си възможности на максимални тежести, да затвърдят рутината си за Олимпиадата, който ще бъде невероятно изпитание. Не се предвижда почивка за никой преди европейското, всички ще тръгнат от залата към летището”, обяви пред Гонг ген.секретар на Българската федерация по вдигане на тежести Тенчо Тенев. Евро 2008 е от 14 до 20 април в курортното селище Лиляно Сабиадоро близо до Венеция.

Нови проверки за допинг не са правени на щангистите ни. „Очакваме ги всеки момент и имаме готовност за проверки. Довършваме вътрешната ни проверка за случая с далата положителна проба Василка Динева от февруари месец. Дадохме заявка и за отваряне на Б-пробата. Имаме си съмнения. Инцидентът е доста странен, но не храним надежди. Искаме го за наше успокоение”, каза още Тенев.

България ще бъде с пълни отбори на Европейското първенство. „Към днешна дата съставът е на 90% ясен. Всички имат над 20 дни да влязат във върхова форма. Сигурно е, че ще участваме на Европейското първенство с пълни отбори и при мъжете, и при жените. Вчера проведохме контролно състезание пред съдии, специално за националите, резултатите им ще се зачитат и за Държавното първенство (в Асеновград от 15 - 21 март). При мъжете познатия след Световното първенство в Тайланд титулярен състав. Шестима са сигурните ни представители при мъжете в Италия. Величко Чолаков (кат. над 105 кг), в много добра форма е Никола Николов (94 кг), добре се възстановяват от контузии и имат добри резултати Иван Стоицов (до 77 кг), Георги Марков (до 77 кг) и Демир Демирев (до 69 кг). В тима е и титуляра Ивайло Филев, който се качва от своята категория до 62 кг в по-горната, малко е колеблив в едното движение към момента, но следващите дни ще покаже по-добри резултати. Под въпрос заради недобра форма и недоволство от треньорите са Мехмед Фикретов (до 69 кг) и Владимир Урумов (до 62 кг). Те не са дали очакваните резултати”, разказа ген.секретар на федерацията ни по щанги.

При жените пет вече са сигурните ни щангистки за Евро 2008: Донка Минчева и Атанаска Коваленко (до 53 кг), Гергана Кирилова и Славейка Ружинска (до 69 кг), Севгинар Топалова (до 58 кг). Предвиждат се още 1-2 резерви. Те ще имат шанс да вземат трета квота за женските щанги за Олимпиадата в Пекин.