Щангистите ни са жертви на немарливост, отсече треньорът
Щангистите ни са жертви на немарливост, отсече треньорът / снимка: БГНЕС

Треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов коментира че тимът е жертва на немарливост.

11 състезатели от националния отбор по вдигане на тежести, сред които европейските шампиони Иван Марков и Милка Манева, дадоха положителни допинг проби.

В крайна сметка се доказа, че една от хранителните добавки на щангистите ни съдържа забранени вещества, а наставникът на националния тим заяви, че развръзката ще е добра за тима.

"Невинни на този етап звучи много добре, но трябва да приключи всичко. След резултатите от лабораторията само ще се смекчат обстоятелствата. Не мога да кажа нищо в момента за наказанията. Доказано е вече, че тази добавка съдържа този забранен стероид, но едва ли, изследванията ще са по-различни в лабораторията в Германия. Този продукт го използваме от 2011 година и винаги сме давали проби с него. Около 350-400 проби и когато четири години си работил с това е нормално да нямаш съмнения. Доказа се, че вътре има химия, а това недопустимо да има такова нещо в хранителна добавка. Някой трябва да понесе отговорност и в момента се разследва. По статистика от лабораторията ни около 40% от хранителните добавки са замърсени. Ние сме жертва на немарливост", заяви Иванов.

"Нека излезе разследването и да се докаже какво се е случило. На този етап имаме пет мъжки и две женски квоти за Олимпиадата, които трябва да се защитят. На фона на всичко, което се случва в България, е нормално да загърбим и успешните си спортове. Мисля обаче че нещата лека по лека се оправят. Виждам, че и министърът е активен по проблемите в спорта. Ние вече сме по-силни и сме на 100% сигурни, че сме прави и не сме сгрешили никъде. Финалът в тази история ще е много добър за нас", допълни той.

Източник: БГНЕС