Шаванел спечели 19-я етап на Тур дьо Франс
Шаванел спечели 19-я етап на Тур дьо Франс / netinfo
Французинът Силвен Шаванел спечели 19-я етап на Тур дьо Франс пред сънародника си Жером Рой за наслада на домакините на най-престижната колоездачна обиколка, но испанецът Карлос Састре продължи да води в общото класиране.

Шаванел победи Рой на финалната права на 165,5 километровото трасе между Роан и Монлюкон, на което по традиция по-добре се справят спринтьорите. Победителят спря хронометрите на 3 часа, 37,9 минути, информира БТА.

Гералд Чолек от Германия зае третото място за деня, след като изпревари основната група със спринт в последните метри и завърши 1,13 минути зад Шаванел. Всичко в тазгодишното издание на състезанието ще се реши в събота, когато е 53-километровият етап индивидуално преследване по часовник между Серили и Сен Арман Монтрон.

Повечето специалисти предричат успех на австралиеца Кадел Еванс (Австралия), който е най-добрият колоездач в преследването на часовник, въпреки че изостава в генералното класиране с 1,34 минута зад Сасрте.

Неделното състезание представлява церемониален парад за събиране на почести от победителите и обикновено завършва с масов спринт до крайната точка Шанз-Елизе в Париж.

Класиране от 19-я етап:

1. Силвен Шаванел (Франция) - 3 часа, 37,9 минути

2. Жереми Рой (Франция) - същото време

3. Гералд Чиолек (Германия) - на 1,13 минути

Генерално класиране след изминаването на 19 от 21 етапа:

1. Карлос Састре (Испания) - 82 часа, 52,36 минути

2. Франк Шлек (Люксембург) - на 1,24 минути

3. Бернанрд Кьол (Австрия) - на 1,33 минути

4. Кадел Еванс (Австралия) - на 1,34 минути

5. Денис Менчов (Русия) - на 2,39 минути

6. Кристиан Вандевелде (САЩ) - на 4:41 минути