Шансовете Косово да сформира олимпийски отбор са минимални
Шансовете Косово да сформира олимпийски отбор са минимални / netinfo

Шансовете на Косово да участва със самостоятелен олимпийски отбор на летните Игри в Пекин са минимални, въпреки че сръбската провинция получи своята независимост от Сърбия, съобщава Международния Олимпийски Комитет (МОК).

Говорителката на МОК Емануел Моро заяви, че преди да получи олимпийски статут, Косово трябва да бъде призната за отделна държава от Организацията на Обединените Нации (ООН) и в последствие да покрие редица спортни изисквания.

"Засега трябва да изчакаме решението на ООН. Малко вероятно е обаче Косово да участва на олимпийските игри в Пекин със самостоятелен отбор поради краткия времеви до тяхното начало", каза Моро. Петима етнически албански боксьори се надяват да представляват Косово на олимпийските игри, но провинцията първо трябва да се сдобие с официален олимпийски комитет и официални обединения с други спортни федерации.

"Прекалено е рано да се каже какво ще стане. Всичко е чисто хипотетично за момента, защото трябва първо ООН да се произнесе по случая", допълни Моро от Лозана.

В неделя етническите албански лидери на Косово обявиха своята независимост, подкрепени от САЩ, Германия, Великобритания и Франция. Няколко европейски държави, сред които Испания, Русия и Сърбия, се противопоставиха на решението. Косово е част от Сърбия, въпреки че от 1999-а година насам провинцията е администрирана от ООН и НАТО.