Шампионът Ювентус изхвърлен от елита
Шампионът Ювентус изхвърлен от елита / netinfo

Спортния съд в Рим реши късно снощи шампионът Ювентус да бъде изхвърлен от елита и да играе в Серия Б през следващия сезон, както и да му бъдат отнети последните две шампионски титли (2005, 2006) заради скандала с уговорените мачове в италианския футбол.

Фиорентина и Лацио също са изхвърлени от елита във втора дивизия през идния сезон. Освен, че ще играят във втория ешалон на Италия отборите на Ювентус, Лацио и Фиорентина ще започнат шампионата съответно с минус 30, 7 и 12 точки.

Милан, който също бе замесен в скандала, ще запази елитния си статут, но ще започне новия сезон с пасив от 15 точки и ще бъде лишен от право на участие в Шампионската лига.

Освен това Ювентус, Фиорентина и Милан загубиха правото си да участват в Шампионската лига през следващия сезон. Техните места ще заемат Рома, Палермо и Киево, реши още Спортният съд.

От Ювентус вече заявиха, че ще обжалва "безпрецедентното решение" на спортния съд.

Ето и още от решениета на Спортния съд в Италия:

Лучано Моджи, бивш мениджър на Ювентус, получи забрана да не заема ръководен пост във футбола в следващите пет години и глоба от 50 000 евро.

Антонио Джираудо, бивш изпълнителен директор на Ювентус, получи забрана да не заема ръководен пост във футбола в следващите пет години и глоба от 20 000 евро.

Адриано Галиани, вицепрезидент на Милан, получи забрана да не заема ръководен пост във футбола в следващата една година.

Франко Караро, бивш президент на футболната федерация на Италия, получи забрана да не заема ръководен пост във футбола през следващите четири години и половина.

Диего Дела Вале, собственик на Фиорентина, получи забрана да не заема ръководен пост във футбола през следващите четири години.

Клаудио Лотито, президент на Лацио, получи забрана да не заема ръководен пост във футбола през следващите три години и половина.

Масимо Де Сантис - един от най-добрите футболни съдии в Италия е изхвърлен от футбола през следващите четири години и половина.

Иноченцо Мацини (бивш вицепрезидент на Италианската футболна

федерация) - наказан за пет години.

Сандро Мекучи (вицепрезидент на Фиорентина) - наказан за 3 години и половина и глоба от 10 000 евро.

Леонардо Меани (мениджър на Милан) - наказан за три години и половина.

Tулио Ланезе (бивш президент на Асоциацията на футболните рефери в Италия) - наказан за две години и половина.

Пиерлуиджи Пайрето (ръководител на съдиите) - наказан за две години и половина.

Дженаро Мацеи (ръководител на помощник съдиите) - наказан за една година

Пиетро Инариола (член на Съдийската комисия) - получи предупреждение.

Паоло Дондарини (съдия) - наказан за три години и половина.

Фабрицио Бабини (страничен съдия) - наказан за една година.

Джанлука Папареста (съдия) - наказан за три месеца.

Клаудио Пулизи (страничен съдия) - наказан за една година.

Паоло Бергамо (ръководител на съдии) - наказан доживот без право на практикуване затова, че подаде оставка преди да бъде разследван.

Косимо Мария Фери (служител в Италианската футболна федерация) - наказан доживот без право на практикуване затова, че подаде оставка преди да бъде разследван.

Джанлука Роки (съдия) – оправдан.

Доменико Месина (съдия) – оправдан.

Паскуале Родомонти (съдия) – оправдан.

Паоло Талиавенто (съдия) – оправдан.

Паоло Бертини (съдия) - оправдан.

/БТА/