Шампионски старт за Стоунър в нощен Катар
Шампионски старт за Стоунър в нощен Катар / netinfo
Кейси Стоунър направи истински шампионски старт в първото нощно каране в МотоGP. Австралиецът, който стартира четвърти тази вечер в Гран При на Катар, успя да навакса изоставането си във втората част на надпреварата. Кейси Стоунър завърши за 42:36.587 минути.

Новакът Хорхе Лоренцо сгреши на старта и не се възползва по най-добрия начин от поул позишъна, спечелен в събота. Той бе разминат от сънародника си Дани Педроса, който бързо натрупа аванс, но малко по-късно бе задминат от Валентино Роси.

Само девет обиколки бяха нужни на Кейси Стоунър да влезе в крачка и той преодоля и Педроса, и Роси, и съвсем заслужено поведе колоната. Австралийският младок не изпусна контрола върху събитията в оставащите 13 обиколки и след 22 завъртания пресече финиша първи.

Зад него от десетата обиколка се движеше приятната изненада Лоренцо, който в крайна сметка постигна страхотен успех – второ място в първото си Гран При в „кралския клас”. Трети завърши друг испанец – Дани Педроса, а Валентино Роси финишира пети. Между тях се вмъкна друг новобранец Андреа Довициосо.

Следващият старт е на 30 март на пистата „Херес” в Испания.

Класирането:

1. Кейси Стоунър – Дукати

2. Хорхе Лоренцо – Ямаха Фактори

3. Дани Педроса – Хонда HRC

4. Андреа Довициосо – Хонда Scot

5. Валентино Роси – Ямаха Фактори

6. Джеймс Тоусланд – Ямаха Тех

7. Колин Едуардс – Ямаха Тех

8. Лорис Капироси – Сузуки

9. Ранди Де Пюние – Хонда LCR

10. Ники Хейдън – Хонда HRC

11. Марко Меландри – Дукати

12. Джон Хопкинс – Кавазаки

13. Шиниа Накано – Хонда Gresini

14. Тони Елиас – Дукати d'Antin

15. Силвен Гуинтоли – Дукати d'Antin