Шампионски плакет на Топалов на търг в Интернет
Шампионски плакет на Топалов на търг в Интернет / netinfo
Шампионският плакет на Веселин Топалов от Световното първенство по шахмат в Пуерто Рико през 1989 година, когато българинът стана първенец на планетата до 14 години, се предлага на благотворителен търг в Интернет.

Това е част от инициативата на организаторите на международния турнир "Шампионска лига" в испанския град Витория.

В състезанието освен Топалов играят Рустам Касимджанов (Узбекистан), Юдит Полгар (Унгария), Анатолий Карпов (Русия), Руслан Пономарьов (Украйна) и Дитер-Ливиу Несипяну (Румъния), който замести в последния момент разболелия се Александър Халифман (Русия).

Всеки от тях предостави на домакините любим предмет, който да бъде включен в наддаването в глобалната мрежа. Събраните средства ще бъдат дарени за болница в Конго. За Африка ще замине и наградният фонд от състезанието.

За първи път във Витория участниците в турнира ще играят в стъклен "аквариум", който изолира шума от залата със зрителите.

"Идеята е революционна и в момента сме в преговори да ползваме съоръжението на "М-Тел Мастърс" 2008, коментира директорът на софийския турнир Силвио Данаилов. Използването на "аквариума" дава възможност на зрителите свободно да разговарят в залата за игра, без да пречат на играчите.

Жребият, теглен късно вечерта в четвъртък, отреди на Топалов в първия кръг тази вечер да играе с черните фигури срещу Анатолий Карпов. Другите двубои са Полгар - Пономарьов и Несипяну - Касимджанов.

Партиите започват в 17 часа българско време.