Руми Нейкова е олимпийска шампионка!
Руми Нейкова е олимпийска шампионка! / netinfo
България спечели първия си златен медал на 29-тите летни Олимпийски игри в Пекин. Той стана притежание на 35-годишната ни гребкиня Румяна Нейкова. Нейкова спечели финала на скиф. Президентът Георги Първанов, който пристигна тази сутрин в Китай, стана свидетел от трибуните на олимпийския канал „Шуни“ на триумфа на великолепната българска състезателка, която нямаше във витрината си единствено златно отличие от Олимпийски игри. За успеха си Румяна ще получи около 240 000 лв. премии.

Румяна Нейкова е олимпийска шампионка. Българската спря хронометрите на 7:22.34 минути в дисциплината скиф на финала в гребането в Пекин и остави на 0.44 секунди Мишел Гуерет.

Най-голямата съперничка на Нейкова през годините – Екатерина Карстен от Беларус, остана на трето място, на 1.64 секунди зад Руми.

Чехкинята Мирослава Кнапкова поведе с почти една лодка на първите 500 метра, като Румяна Нейкова се движеше втора, преди Екатерина Карстен.

Нейкова успя да съкрати преднината на Кнапкова след 1000 метра, като постепенно наложи своето високо темпо и излезе начело пред чехкинята и Карстен.

Изненадващо гребкинята от САЩ наложи високо темпо и изпревари Карстен и Кнапкова, за да излезе на второто място. Гуерет опита да атакува и лидерската позиция на Нейкова, но българката бе безпогрешна и не позволи да се повтори сценарият от Сидни, когато в последните метри бе задмината от Карстен.

Така България спази традиция да печели златен медал от всяка Олимпиада. Румяна Нейкова пък се превърна в един от най-успешните български спортисти на Олимпийски игри. Тя вече има цял комплект медали от олимпиади - сребро от Сидни през 2000 година, бронз от Атина – 2004 и злато от Пекин.

Българският триумф бе изгледан на живо от президента на Република България Георги Първанов, който бе в компанията на председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, посланикът ни в Китай и много други българи.

Ето какво каза генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов за Дарик минути след олимпийската титла на Румяна Нейкова:

Да честитя медала на цяла България. Наистина „счупи къръка”. Този златен медал го очаквахме отдавна, накрая той е факт.

На какво оценявате този неин успех?

На огромния труд, който положи и на волята, която толкова дълго време съхрани. Уникално е наистина това – забележителна спортна кариера.

Какво ще кажете на Руми Нейкова?

Първо бих и честитил от сърце и да й пожелая да е жива и здрава.

Каква беше реакцията на публиката?

Всички станаха на крака, тя наистина беше безапелационна.