Рох доволен от олимпийската кандидатура на Рио
Рох доволен от олимпийската кандидатура на Рио / netinfo

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох изрази своето задоволство, че бразилският град Рио де Жанейро е кандидат за домакин на летните Олимпийски игри през 2016 година.

"В лицето на Рио де Жанейро Южна Америка има една силна кандидатура и ние сме удовлетворени от този факт", заяви Жак Рох по време на конгреса „Спорт за всички” в столицата на Куба Хавана.

Рох обаче отклони идеята отделните континенти на ротационен принцип да организират Олимпийски игри, като напомни, че все още Африка не е организирала най-големия спортен форум.

"В МОК трябва да има подадени документи за съответната кандидатура, а ние нямаме такава от Африка", допълни шефът на МОК. Кандидати за домакинство на летните Олимпийски игри през 2016 са още САЩ, Испания и Япония. МОК ще вземе своето решение през 2009 година.

Жак Рох проведе едночасова среща с Раул Кастро, който в момента ръководи Куба заради заболяването на своя брат Фидел Кастро. Основна тема на разговора между двамата е била борбата с допинга в спорта.