Рилецо се класира, Ямбол ще играе трети мач
Рилецо се класира, Ямбол ще играе трети мач / netinfo
Рилски спортист се класира за четвъртфиналите на мъжкото баскетболно първенство, след като победи Дунав за втори път в рамките на три дни. Самоковският тим постигна втория успех като гост в Русе със 92:89, но не и без сериозен отпор от страна на Дунав. Домакините имаха шанс да изравнят серията и да стигнат до трети, решителен мач, но в заключителните минути бяха пречупени от Рилецо.

Дунав започна мача добре и всичко предвещаваше трудни моменти за момчетата на Петко Делев. Домакините имаха леко превъзходство и на почивката се оттеглиха с комфортните шест точки аванс. През второто полувреме обаче самоковлии обърнаха развоя на срещата и успяха да се върнат бързо в нея. След много силна последна четвърт Рилски спортист в крайна сметка поведе в резултата, и въпреки няколкократната смяна на водачеството те бяха по-концентрирани и уверени в последните секунди, което им донесе успеха.

На четвъртфинал Рилски спортист ще срещне шампиона Лукойл Академик, като първият мач е на 26 април в Правец. Следващият мач е в Самоков на 29 април, а евентуалната трета среща е отново в Правец на 1 май.

За разлика от Рилецо, Ямбол не успя да си реши серията в два мача и ще трябва да играе трети мач срещу Академик Варна, за да определи четвъртфиналиста, който ще играе срещу Левски. Ямбол загуби изненадващо като гост в морската столица със 78:85, след като водеше през по-голяма част от двубоя.

Момчетата на Иван Чолаков дръпнаха с десет точки още в първата част, но след равностойна втора четвърт домакините от Академик намалиха пасива си на пет точки на полувремето. Страхотната игра на варненския тим, доскоро познат като Алвина, след почивката донесе успеха на варненци. Гостите вкараха само 25 точки през вторите 20 минути, срещу 37 от своя опонент. В заключителната последна част Ямбол реализира едва осем точки и това се оказа решаващо. Ветеранът Николай Балев реализира 34 точки за Академик, а Венелин Първанов добави 21 за победата. От състава на Ямбол Станислав Говедаров завърши с 22 точки, а Мартин Хорозов вкара 12. Третият мач от серията ще се играе в сряда в Ямбол.