Рекордна сума за футболните ТВ права в България
Рекордна сума за футболните ТВ права в България / netinfo

TV 2 е платила рекордна сума за телевизионните права на българското футболно първенство, съобщи на пресконференция при подписването на договора директорът на медията Огнян Димов. Контрактът е за пет години. „Това е изключително важен момент за нашата телевизия. За нас това е изключително предизвикателство и гледаме на това като голям шанс. Освен качествен продукт за зрителите с тези пари ние помагаме на българския футбол. Ако гледаме към миналото, сумата наистина е нереална. Но ние гледаме към бъдещето и сме сигурни, че можем да си върнем похарчените пари”, каза още Димов.

„Първите седмици ще започнем с излъчването на един мач на живо, но постепенно ще се опитаме с помощта на колегите от Ринг да покажем цялата футболна палитра у нас. Разполагаме с правата на седем мача от нашето първенство”, добави заместник директорът на TV 2 Яна Иванова.

„Откакто съм президент на БФС нямам много щастливи мигове, но този е един от най-щастливите”, заяви Борислав Михайлов и добави: „Мисията на президента е да подпомага клубовете и да им предоставя все по-добри условия за работа. Този договор няма аналог в българския спорт. Благодаря на Вальо Михов, Константин Баждеков, Гриша Ганчев и Тодор Батков за свършената от тях работа!”

Президентът на ПФЛ Валентин Михов разкри, че в последните 3 месеца работната група за тв правата е направила около 45 срещи с различните телевизии. „Когато се получават пари, обаче и те трябва да се заслужат. Ще имаме около 10-12 условия към клубовете да си оправят стадионите за да стане този продукт хубав. Срокът ще е до 5 септември”, каза Михов.

Председателят на работната група Константин Баждеков разкри как ще става разпределянето на парите: „Една част от сумата ще бъде разпределена поравно между всички клубове. Това е един вид аванс, с който те да си оправят стадионите. Вторият критерий ще бъде на базата на класирането и гледаемостта, а третият на базата на спечелените точки. Повишението в парите за клубовете ще бъде 5-6 пъти”, завърши финансовият директор на Левски.