Разследват Веско Топалов
Разследват Веско Топалов / netinfo
Асоциацията на шахматните професионалисти е готова да инициира разследване във връзка с появилите се по медиите информации, че по време на срещите във Вайк ан Зее мениджърът Силвио Данаилов е подсказвал на Веселин Топалов, съобщава Газета.ру. Един от видеооператорите на турнира твърди, че е видял Силвио Данаилов да прави открити знаци на лидера в световната ранглиста. Мениджърът на българския гросмайстор вече обяви официално всичко това за спекулации.

Ако се стигне до съд, едно от доказателствата, което може да се използва е телевизионен запис, който е направен по време на турнира във Вайк ан Зее.

„Направи ми впечатление, че един много висок мъж в публиката се държеше неестествено”, сподели един от авторите на видеоматериала. Според него това е бил точно Силвио Данаилов.

„Той постоянно влизаше и излизаше от залата и използваше мобилен телефон. След това заставаше в един от ъглите, където можеше да вижда Веселин Топалов, кашляше и като че ли правеше знаци с различни вещи. Сигналите бяха просто очевидни”, допълни още той.

Силвио Данаилов отхвърли обвиненията и заяви: „Не помня да съм правил такива жестове. Хората просто не могат да се примирят с това, че Веско е номер 1.”

„Още не знам какви мерки ще вземем, но всичко това придоби големи размери. Откакто се появиха компютрите започнаха и съмненията за подсказване, та дори и на детски турнири. Сега този проблем придоби застрашителни размери и е време ФИДЕ заедно с нашата Асоциация да започнем да работим за неговото отстраняване”, заяви президентът на организацията на професионалните шахматисти Павел Трегубов.