Расмусен използвал неоткриваемия кръвен допинг по време на Тура
Расмусен използвал неоткриваемия кръвен допинг по време на Тура / netinfo
Датчанинът Михаел Расмусен е използвал субстанция, подобна на ЕПО по време на колоездачната обиколка на Франция, съобщава вестник „Екип”. Както е известно, състезателят бе изхвърлен от Тур дьо Франс заради неявяване на няколко допинг-теста.

Според френския всекидневник в неговата проба, взета по време на състезанието, има следи от забранена кръвна субстанция. Местна лаборатория, която е обработвала теста, е изпратила писмо до световния колоездачен съюз, в което се посочва, че в пробата на Расмусен има следи от Динепо - субстанция подобна на ЕПО, която се произвежда от човешките клетки. Това е т.нар. „неоткриваем” кръвен допинг.

Шефът на френската антидопингова агенция Пиер Бордри заяви, че ако наистина това вещество е открито в неговата проба, то не би трябвало да се счита за положителен допинг тест, защото Динепо не е забранен от Световната антидопингова агенция (УАДА).

„ЕПО като синтетичен продукт е забранен, но ЕПО съставен от биологични елементи –не се появява в анализите, както ЕПО”, каза Бордри.