Ранди Лърнър закупи Астън Вила
Ранди Лърнър закупи Астън Вила / netinfo

Собственикът на баскетболния клуб Кливланд Кавалиърс Ранди Лърнър закупи английския футболен тим Астън Вила. Ръководството на Вила оповести, че е приело офертата на американския милиардер в размер на 62,6 милиона лири /93 милиона евро/.

Една от компаниите на Лърнър направи оферта от 5,47 лири /8,12 евро/ за акция на лондонската фондова борса, което е с 47 процента повече в сравнение с цената от 16 септември 2005-а година - последния ден преди започване на периода на обявяване на предложенията.

Президентът на Вила Дъг Елис, който притежава 39 процента от клуба, го обяви за продан преди година. Само година по-късно клубът е с нов собственик - американеца Ранди Лърнър, който има големи амбиции.

"Вярвам и това личи от офертата, че Астън Вила може да стане голям отбор и да играе на високо ниво в първенството на Англия и в Шампионската лига", заяви американският милиардер, след като стана собственик на клуба.

Лърнър, бивш шеф на концерна за кредитни карти MBNA, е вторият американец, собственик на английски футболен клуб. Както е известно притежателят на тима по американски футбол Тампа Бей Буканиърс Малкълм Глейзър, който купи Манчестър Юнайтед.