Рали Дакар опъна нервите на Петерханзел
Рали Дакар опъна нервите на Петерханзел / netinfo
Стефан Петерханзел спечели рали Дакар за девети път, но след края на надпреварата призна, че последните няколко дни са били най-нервните в кариерата му.

41-годишният французин, който триумфира за трети път в състезанието при колите, и общо девети с всички машини, пое лидерството още от десетия етап на тазгодишното рали и не го изпусна до края.

Въпреки това във финалните дни, Петерханзел трябваше непрекъснато да се оглежда за съотборника си в Мицубиши Люк Алфан, който го притискаше отзад.

След като получи трофея си, Петерханзел заяви, че е бил принуден да намали скоростта в последната отсечка около сенегалската столица, за да предпази самия себе си.

„Бях много нервен на предпоследната отсечка и затова просто се опитах да го дам по-спокойно накрая. Не е нужно да правиш спектакъл в такъв момент.”

Победата на Петерханзел бе още по-забележителна с това, че той не успя да спечели нито един от 15-те специални етапа на рали Дакар.

Французинът добави: „Направих същото и при първата си победа, в Тунис. Тогава не спечелих нито един от отделните етапи. Така че и сега това не бе проблем. Крайният успех е най-важен. Чувството е страхотно.”

За Мицубиши победата бе седма подред и общо 12-та за японската компания.