Пума изяде Адидас
Пума изяде Адидас / netinfo

Германската фирма за спортни стоки Пума е взела превес над конкурента си Адидас, сключвайки повече сделки за спонсорство с отборите, участващи в Мондиал 2006, предаде Ройтерс.

Пума е спонсор на 12 от отборите, докато традиционно по-силният в това отношение Адидас изостава , след като някои екипи, на които е спонсор, не можаха да се класират за участие в първенството.

Залозите са много високи, а водещите фирми за спортни стоки харчат милиони за снабдяване на отборите с екипировка и за спонсорство, за да укрепят имиджа на марките си и да увеличат своите продажби на тениски и спортни обувки.

От десетилетия Адидас, който претендира за световен лидер на пазара на футболни стоки, е водещ доставчик на екипировка за футболните първенства. Този път фирмата нямаше особен успех, след като някои отбори, спонсорирани от нея - като европейският шампион Гърция - не се класираха за Мондиала.

Тъй като е спонсор на ФИФА, Адидас ще предостави топките за мачовете и ще екипира реферите и страничните съдии. Според цитирани от Ройтерс анализатори, сключването на договори с водещи отбори като Бразилия, Германия или Англия е добър начин за увеличаване на продажбите.

Източници от сектора твърдят, че сключването на договор с някой от най-добрите отбори струва десетки милиони евро годишно, докато малките отбори като Тринидад и Тобаго са почти "безплатни".

Най-голямата в света компания за спортни стоки - Найки от САЩ - също инвестира много пари в свързани с футбола дейности. Сред 12-те отбора, спонсорирани от Пума, са трикратният световен шампион Италия, Полша, Чехия, Саудитска Арабия, Иран и други.

Найки спонсорира общо осем отбора, сред които петкратният световен шампион Бразилия, Холандия, Португалия, Хърватия, Мексико и САЩ. Адидас е на трето място като спонсор на шест отбора, включително трикратният световен шампион Германия, двукратният шампион Аржентина и Франция, която спечели титлата през 1998 година.

Умбро спонсорира два отбора - Англия (световен шампион от 1966 г.) и Швеция. Лото е спонсор на Украйна и Сърбия и Черна гора. Фирмата Маратон спонсорира Еквадор, а компанията Джома (JOMA) - Коста Рика.