Пращат Гатлин да се жалва в Швейцария
Пращат Гатлин да се жалва в Швейцария / netinfo
Лишеният от състезателни права американски спринтьор Джъстин Гатлин трябва да се жалва в Швейцария, ако иска да се състезава на Олимпийските игри в Пекин, оповести МОК.

Гатлин, чиято четиригодишна забрана бе потвърдена от Международния спортен арбитражен съд, не може да участва в Пекин 2008, каквото и да бъде решението на съда в САЩ.

Както е известно американският спринтьор заведе ново дело с надеждата, че все пак ще може да се състезава в първенството на Щатите, започващо на 27 юни, което е квалификация за Олимпийските игри.

Федералният съдия Лейси Колиър от съда в Пенсакола дори издаде нареждане, забраняващо на официалните лица да спрат от участие в олимпийските квалификации на САЩ по лека атлетика уличения в употреба на допинг Джъстин Гатлин, докато тече делото по неговата жалба.

Този път Гатлин се жалва за дискриминация спрямо него, тъй като Международният спортен арбитражен съд е зачел първото му допинг прегрешение през 2001 година, въпреки че лекоатлетът доказа, че тогава е вземал лекарско за подобряване на вниманието и концентрацията.

„Ако Гатлин иска да обжалва решението на Международния спортен арбитражен съд, то трябва да се яви пред швейцарския федерален съд, а не в САЩ”, заяви директорът на правния отдел на МОК Хауърд Стъп.

Междувременно адвокатите на Олимпийски комитет на САЩ пристигнаха в Пенсакола и ще се опитат да убедят съдията Лейси Колиър, че няма юрисдикция по този случай.