Победихме Италия на Световното по волейбол
Победихме Италия на Световното по волейбол / netinfo

България започна с победа срещу Италия с 3:2 гейма – 20:25, 26:24, 25:16, 16:25, 15:8 в съответните геймове, участието си на Световното първенство по волейбол в Япония.

Това е втора победа за националите срещу “адзурите” в рамките на три месеца след успеха ни с 3:0 на финалите на Световната лига в Москва.

За българския отбор най-резултатни бяха Матей Казийски и Владимир Николов, завършили съответно с по 23 и 22 точки. За Италия над всички бе Алесандро Феи с 24 точки.

Националният селекционер Мартин Стоев заложи на позната стартова шестица - Пламен Константинов, Евгени Иванов, Матей Казийски, Андрей Жеков, Владимир Николов, Христо Цветанов и Теодор Салпаров като либеро.

В началото на първия гейм българите поведоха със 7:5, но след това се отпуснаха и допуснаха три поредни точки. При 16:11 българите се отново заиграха на добро ниво, но съдията спря устрема им с две спорни отсъждания в полза на Италия и в крайна сметка резултатът беше 20:25 в полза на съперника.

Във втория гейм събитията се развиваха по идентичен начин, но в края му българите успяха да изравнят до 23:23. След това поведохме и след един изпуснат геймбол, Владимир Николов не пропусна втората възможност за нашите.

В третата част буквално смачкахме “адзурите”. Българите започнаха силно от самото начало и поведоха с 8:4, а след това и с 16:10. До края на гейма разликата нарасна на девет точки – 25:16, а Мартин Стоев пусна в игра и резервите Тодор Алексиев и Боян Йорданов.

Четвъртият гейм се разви по коренно различен начин. Италия се разигра, а нашите загубиха концентрация и загубиха със същия резултат, с който взеха третата част – 16:25.

В тайбрека националите играеха с настроение, натрупаха преднина от пет точки още в самото начало, което им донесе увереност и заслужено стигнаха до успеха, давайки само осем точки на противника си.

Утре играем втората си среща от група “C” срещу тима на САЩ, който започна с изненадващо поражение от Венецуела с 1:3.