Петър Стойчев ще преплува за рекорд Ламанша
Петър Стойчев ще преплува за рекорд Ламанша / netinfo

Най-добрият български плувец Петър Стойчев ще атакува световния рекорд от 7 часа, 3 минути и 25 секунди за най-бързо преплуване на Ламанша. Петкратният носител на Световната купа по плувен маратон замина днес за Англия.

Като спонсор на Стойчев М-Тел ще реализира уникално за България излъчване на живо на плуването му в интернет-страницата си www.mtel.bg. Коментарът на състезанието ще бъде на спортния журналист Крум Савов.

Стойчев трябва да преплува Ламанша между 16-ти и 23-ти август. Негов водач ще бъде Майк Орам, смятан за един от най-добрите в света. Точният момент за старт на плуването ще се определи с помощта на местен екип от метереолози. Няма ограничение за началния час.

Плуването може да започне и през нощта, стига вятърът и водните течения да са подходящи. Заедно със Стойчев през цялото време ще бъде треньорът му Красимир Туманов. В последната отсечка от Ламанша, където започват плитчините, съдията ще се прехврли в гумена лодка, която ще следва Петър Стойчев, докато пипне френския бряг.

Преминаването на Ламанша е едно от най-старите плувни състезания в света с над 100-годишна история. Разстоянието между двете пристаница Дунвър в Англия и Кале във Франция е 32 км по прави линия, но плувеца трябва да измине много по-голямо разстояние заради отклоненията, предизвикани от водните течения и съобразяването с трафика на кораби в канала.