Параолимпийците ни на път за Пекин: Спортът е всичко за нас
Параолимпийците ни на път за Пекин: Спортът е всичко за нас / Снимки: Gong.bg
Седем български спортисти със своите треньори отпътуваха за Параолимпийските игри в Пекин. С полет през Москва за Пекин родните представители отлетяха с надежда за достойно представяне. Близки и познати ги изпратиха с букети и китки здравец.

Параолимпийските игри са от 6 до 17 септември, като България ще има представители в хвърлянето на диск, хвърлянето на копие, тласкане на гюле, вдигане на тежести, дълъг скок, 100 и 200 метра спринт. Всеки един от нашите представители е подписал индивидуална декларация, че е информиран с антидопинговия кодекс.

Дечко Овчаров (хвърляне на копие, диск и гюле), Даниела Тодорова (хвърляне на копие), Радостина Иванова (100 м и дълъг скок), Мустафа Юсеинов (хвърляне на диск), Спас Спасов (вдигане на тежести), Евелина Златанова (дълъг скок), Радослав Златанов (100 и 200 метра) и водачът на делегацията ни Илия Лалов бяха в отлично настроение преди заминаването, като всички позираха на фона на българския трибагреник на аерогарата.

Радостина и Мустафа предпочетоха да запазят мълчание и обещаха при завръщането си да говорят за постигнатите успехи.

„Не съм притеснен преди заминаването. Не съм ходил до сега в Пекин, само в Корея. Приятно ми е да отида на втора Параолимпиада. Имах късмет и покрих квота. Това става, ако си сред първите осем на Световно първенство или сред първите трима на Европейско. Очаквам голямо зрелище при щангистите. Събираме се най-яките в Пекин. Ако се бутна 7-8-ми ще съм много доволен. Ще дам всичко от себе си. Тренирах предимно в родия Пирдоп. Подготовката е почти на магия, много травми, в момента съм на „Вултарен” и инжекции, след игрите ще си почина. Китайците и арабите са много яки имат огромни щабове дори с преводачи и психолози. Сега при нас за първи път виждам толкова много хора, свикнал съм да си ходя винаги сам по турнири”, сподели Спас Спасов.

Дебютантката ни на Параолимпийски игри Даниела Тодорова каза: „Надявам се да се представя по най-добрия начин. Подготовката мина добре, без контузии. Запознах се с другите ни участници, всички са много добри хора, помагат ми. От една година се състезавам, бях спортистка, но получих тежка травма и реших да продължа да се състезавам. Спортът и леката атлетика са всичко за мен. Пекин е голям шанс да покажа на какво съм способна. Цял живот тренирам”.

Евелина Златанова по принцип е участничка в многобоя, но в Пекин ще представя България в дългия скок. „Класиране в десятката ще бъде успех за мен, защото съм една от най-младите – на 20 години съм. След време ще се готвя и за по-големи успехи. Първа ми е таза Параолимпиада, миналата година спечелих два медала на Световното в Бразилия, но сега целта е добро и достойно представяне. Дано се върнем с повече медали от олимпийците ни. Сигурна съм, че ще го направим, ще вземем повече от 5 медала, всички сме добре подготвени и ще участваме на финали. Събираме сили кой както може”, сподели Евелина.

Радослав Златанов е спринтьорът ни на 100 и 200 метра. Оказа се, че е голям фен на Юсейн Болт и иска поне малко с представянето си в Пекин да се доближи да него. „Усещането и тръпката са трудни за описание. Тренирахме край морето, в София и на Белмекен. Оправих се след контузия на коляното. Юсейн бягаше много красиво. Той е много голям състезател. Надявам се и аз да направя едно такова бягане, в неговите дисциплини съм! Надявам се да спечелим повече медали от здравите ни спортисти. Имам 10 дни за подготовка и аклиматизация на място.”

Вчера първа за петата си Параолимпиада замина Иванка Колева - шампионка от Сидни.

Утре пък ще отпътува и световна шампионка Стела Енева, която ще участва в хвърлянето на диск и тласкането на гюле. Забавянето й е заради неприятно счупване на протезата й на последната тренировка.

„В събота на тренировка ми се счупи стъпалото. Пуснахме факс до немската фирма производител на протезите и те ни увериха, че в Пекин ще си получа новата, няма как това да стане в България. В момента ми пратят ново стъпало в САЩ. Самата протеза ще ми я сглобят в Китай. Не знам какво да очаквам в Пекин след като гледах какво стана при здравите. Китайците и арабите са много подготвени. Живот, здраве и късмет ще видим. До последно тренирах на стадион Берое в Стара Загора, преди това се готвих в Созопол, Мадан. Между нас си се майтапим „Сега ще ги разбием китайците!”, но професионално не, за де не се изнервя обстановката. Няма как да се опише колко сила е необходима, за да се подготвиш и да отидеш на Параолимпиада. Това е уникално изживяване. Община Варна, ДАМС и много хора са ни помагали, дари като са намалявали цените за нощувките ни. Никога не са ни отказвали помощ, почти целия български народ ни е помагал!” - разказа Стела.

Шефът на нашата делегация Илия Лалов каза: „Очакванията ни са и големи и скромни с оглед на условията ,при които се готвим и изключително голямата конкуренция. Делегацията ни не е особено голяма защото не е лесно де се извоюва квота. Само 4000 спортисти участват в 20 вида спорт. Това са най-добрите ни параолимпийци без само две момчета, които получиха контузии. Дано постигнат най-добрите си лични рекорди в Пекин. Ние сме със 9 спортисти, а големите държави с по 300 – 400 човека. В щаба ни има само треньори! Имам опасения и те са свързани най-вече с допинг-скандалите. Нашите спортисти са информирани, задължили сме ги да подпишат лични декларации за това”.