Папата проспа головете на мача Германия-Италия
Папата проспа головете на мача Германия-Италия / netinfo

Полуфиналната среща от Световното първенство между Германия и Италия е била наблюдавана много внимателно и в покоите на главата на римокатолическата църква - Папа Бенедикт Шестнайсти.

Самият понтифекс обаче не изгледал цялата среща до края - малко преди края на редовното време той се оттеглил в стаята си, за да си почива. Пред телевизора в папските покои останали обслужващият персонал и секретариатът, това съобщи на италианските медии личният секретар на Папата - монсеньор Георг Генсвайн.

Бенедикт Шестнайсти, чието светско име е Йозеф Ратцингер, е германец по произход, но откакто пое Светия престол, живее вече трета година в Рим. Той не е определил своите пристрастия на снощния мач, а и по реакциите му никой не разбрал на чия страна са симпатиите на светия отец.

В телевизионната зала обаче страстите се разгорещили и били сформирани набързо две агитки. Секретарят на Папата - монсеньор Генсвайн, бурно подкрепял Бундестима, докато монахините, които приготвят храната на Бенедикт Шестнайсти, са италианки и открито подкрепяли адзурите.

Вторият секретар на Папата - монсеньор Миечислав Мокрицкий, полски свещенослужител от украински произход, запазил неутралитет. Поемайки към спалнята си, Папа Бенедикт пожелал на компанията приятно гледане на мача и поръчал да му разкажат какво е пропуснал на сутринта.

Впрочем, казал Папата, изходът от мача ще стане ясен още тази нощ. Ако победят италианците, няма да мога да спя от крясъци и шум, а ако е тихо и спокойно, значи Германия е спечелила.