От Левски отговориха на нападките на Томов
От Левски отговориха на нападките на Томов / netinfo
Ръководството на ПФК Левски разпространи декларация, с която отговориха на нападките, отправени към клуба и „сините” феновете от страна на президента на ЦСКА Александър Томов ден по-рано.

Ето текстът на цялата декларация:


„С настоящата позиция ПФК Левски изразява своето възмущение относно безпочвените нападки от страна на ръководни фактори на ПФК ЦСКА в медийното пространство, целящи манипулиране на общественото мнение, във връзка с инциденти по време и след мачовете ЦСКА - Левски на 10.05.2008г. и Вихрен-ЦСКА на 17.05.2008 г.

Ръководството на ПФК Левски осъжда остро опитите клубът и неговите привърженици да бъдат намесени в личностна саморазправа и прояви на вандалщина между фенове на други отбори.

По отношение на широко афишираните претенции на ПФК ЦСКА за поведението на феновете на Левски на ст. „Българска армия”, бихме желали да припомним, че желанието на ПФК Левски бе и през този сезон двете дербита да се играят на ст. „Васил Левски”.

Опитът от последните години доказа, че феновете и на двата отбора уважават тази неутрална футболна територия и се въздържат от хулигански прояви. Излишно е да коментираме колко по-лесно е за органите на реда да предприемат всички охранителни мероприятия за по-добър ред и сигурност.

Преди срещата на 10.05.2008 година ПФК Левски добронамерено предложи в писмена форма седалките в сектор „Б” на ст. „Българска армия” да бъдат демонтирани. Факт е, че състоянието на седалките и тяхното закрепване е такова, че дори без злонамерено действие, те се чупят лесно и се превръщат в изключително опасни режещи предмети, които могат да предизвикат тежки самонаранявания и наранявания. В този ред на мисли тук е мястото да уточним, че на всички билети предоставени на ПФК Левски за сектор „Б” пишеше „правостоящ”, т.е нямаше блок, ред, място. Поради многото счупени и запалени седалки в предишни години от страна на фенове на ЦСКА на ст. „Георги Аспарухов” в сектора за гости те бяха демонтирани.

Затова считаме, че с избора да играе своя домакински мач на ст. „Българска армия”, който има сериозни инфраструктурни проблеми, и с отказа да демонтира седалките в сектор „Б”, ръководството на ЦСКА пое негласно отговорността за всички последствия.

Случилото се с клубния автобус на представителния отбор на ПФК Левски след срещата с ЦСКА на 10.05.2008 поставя много сериозни въпроси към лицензионната комисия към БФС относно сигурността и целесъобразноста от провеждането на футболни срещи на подобни стадиони.

По наше мнение е крайно време някои клубни президенти да спрат да се оправдават с полицията и да извиняват някои свои некомпетентни и безотговорни действия с нейната професионална сдържаност и безпристрастност. Според нас полицията имаше пълното законово и морално право да откаже да охранява мача на 10.05.2008 г. на ст. „Българска армия”, но не го направи, за да не пречи на футбола.

През последните няколко години ПФК Левски проведе сериозна организационна дейност със своите привърженици и полицията, за да се намери общ език. За изтеклия сезон 2007/2008 феновете на Левски не са предизвикали никакви щети, не са хвърляли предмети по посока на терена и не са участвали в хулигански прояви на нито един от стадионите, на които са гостували. Нека спортната общественост сама направи своите изводи защо единственият мач тази година, на който имаше проблеми с привърженици на Левски е този на ст. „Българска армия”.