Осака - арена на битка за най-бързия мъж на планетата
Осака - арена на битка за най-бързия мъж на планетата / netinfo
Финалът на спринта при мъжете винаги е най-ослепителният диамант в короната на Световното при царицата на спортовете. Първенството в Осака се очаква да бъде супер атрактивно, особено с рекордния брой участници - 203 държави. В спринта при мъжете обаче залогът е титлата „най-бързия на планетата”. Фаворитите за златото в Япония са рекордьорът Асафа Пауъл - надъхан до безкрайност, и най-добрият в състава на САЩ - Тисон Гай /на снимката/. Резултатите и на двамата през сезона са достатъчно обещаващи, но въпросът е дали психологически ще издържат на напрежението и дали телата им ща успеят да се адаптират към тежките климатични условия в Осака.

Към дуета Пауъл - Гай можем да прибавим съвсем спокойно изгряващата бахамска звезда Дерик Аткинс, който вече се доказа с 9,95. 23-годишният спринтьор е жаден за световна слава и търси реванш срещу гранда Асафа, който го победи на последния турнир. Бахамският младеж ще скъса нервите на звездата от Ямайка и титулувания американец Гай. Едно е ясно - шоуто е гарантирано и си струва да го гледате! Възможни са изненади, защото понякога за по-малко от 10 секунди срив или някакъв карък затрива звездите, за да изгреят нови на хоризонта. Все пак най-логично е Асафа Пауъл да грабне златото в Япония, но все пак състезанието предстои....

Атракцията в спринта при жените също си струва, особено, когато малка България за първи път има шанс за присъствие с две дами на финала. Залагаме на Ивет Лалова и Тезджан Наимова, но без излишни илюзии, тъй като компанията от тъмнокожи газели не е за подценяване. Фаворит за титлата и тук отново е Ямайка - Вероника Кембъл, но с подгласничка шампионката на САЩ - Тори Едуардс. Медал за България би бил нищо грандиозно, може би прекалено смело като мечта. Мечтите обаче са за това, за да се сбъдват. Ивет и Тезджан са достатъчно храбри на пистата, а в Осака дано имат и късмет!