Олимпийски ден по олимпийски с факел
Олимпийски ден по олимпийски с факел / БГНЕС
46 дни преди старта на Летните олимпийски игри в Пекин и в България бе отбелязан Международният олимпийски ден – 23 юни. Ученици и студенти от НСА се пуснаха в щафета, водена от факел. Олимпийският огън тръгна от Националната спортна академия, спря пред Министерски съвет, където я посрещна премиерът Сергей Станишев, а след това финишира в двора на Българския олимпийски комитет под аплодисментите на председателя на БОК Стефка Костадинова, Евгения Раданова и Йордан Йовчев.

„В олимпийската година, на Международния олимпийски ден, си пожелавам много медали, спортистите ни да си покажат най-високата си спортна форма,” бяха първите думи на Костадинова след серия от снимки и автографи с маратонците. „Пожелавам на участниците ни на най-големия спортен форум първо да са живи и здрави, да няма контузии, да няма скандали и в Пекин да бъдат големи бойци. Сега няма да давам оценка на полугодието, декември ще кажа равносметката от 12-те месеца, най-важното е нашите участници на Олимпиадата да покажат това, на което са способни и да завоюват призови места. Олимпизмът и олимпийското движение са над всички. Тези ученици и студенти направиха нещо невероятно! Завиждам им за това доста дълго маратонско бягане в тази жега, а на тях не им личи. Много съм щастлива, че когато тази сутрин приехме в БОК олимпийския огън и факела, при нас бяха представители на цвета на българския спорт, хора, които заслужават дълбоко уважение,” допълни шефката на БОК.

Стефка Костадинова сподели, че ако се реши, ще търсим и мнението на Владимир Путин дали да се кандидатираме за домакин на Зимна олимпиада, след като нямаме нито една хубава зала или съоръжение. „За евентуална нова кандидатура на България за домакин на олимпиада ще говорим след Пекин, защото и самият МОК пуска процедурата за кандидатстване в края на 2008 година. Тогава ще говорим дали ще кандидатстваме, дали имаме шанс, а и малко трябва да си стегнем редиците. Нямаме една свястна зала, нямаме едно свястно спортно съоръжение и нека да не се излагаме пред света, нека бъдем поне малко готови. Ако трябва, ще питаме Путин как се печелят Олимпийски игри! Руският президент просто направи показно,” категорична бе световната рекордьорка.

От БОК съобщиха, че Изпълнителното бюро на централата ще заседава в сряда, за да разгледа делегацията ни за Пекин, която ще бъде предложена за утвърждаване от Общото събрание на 1 юли.