Новак в Турция спря серията на Левски
Новак в Турция спря серията на Левски / снимки: Gong.bg, Валентин Грънчаров, Австрия

Победната серия от пет поредни успеха на Левски в контролите бе спряна от новака в турския елит Ескишехирспор с равенство 1:1 в последната проверка на сините от лагера им в Линдабрун

В стартовия си състав Велислав Вуцов заложи на пробвания латвийски вратар Андрейс Павловс, докато другият тестван Блесинг Каку не взе участие. В защитата бе направен експеримент, като Живко Миланов се подвизаваше отляво, а Лъчезар Балтанов бе в ролята на десен бек.

Двубоят започна с 20-минутно закъснение, след като съдиите на срещата не се появиха навреме и на пожар бе намерен закръглен рефер с очила, свирещ в долните лиги на Виена, който обаче нямаше никакви проблеми с ръководенето на срещата, за което му помагаха и по един човек от лагерите на двата отбора.

Ескишехир откри с гол от съблекалните в третата минута. Стражът Павловс хвърли лошо топката, тя бе загубена и попадна в Оус и той с премерен изстрел даде на турския отбор преднина, която стъписа сините и играта им през първата част не бе на ниво.

Единствената по-сериозната опасност, която футболистите на Левски създадоха до почивката, бе в 34-ата минута, когато Живко Миланов шутира по земята, Георги Христов засече отблизо топката, но тя излезе в аут.

Второто полувреме можеше да започне като първото – с гол в българската врата, след като влезлият току що вратар Цветан Димитров подаде лошо топката, позволявайки на турците да му създадат неприятности, но за негово щастие резервата Сердарш стреля в аут.

Час след началото на мача игралият като десен защитник Лъчезар Балтанов бе фаулиран грубо и това доведе до принудителната му смяна с Мирослав Иванов.

В 65-ата бе най-чистото положение за Левски до момента. Николай Димитров отляво подаде към Георги Иванов, той си спря топката и шутира, но над вратата. 11 минути по-късно Тиберканин пуска отдясно към Георги Христов, но той не успя да уцели кълбото на границата на вратарското поле.

Българите изравниха в 81-ата минута, когато Николай Димитров центрира от фаул отдясно към Георги Иванов и Гонзо с глава изравни резултата.

Четири минути преди края на мача играчите на Левски имаха претенции за дузпа, след като Георги Христов нахлу в наказателното поле и шутира, а топката се удари в ръката на турски защитник, но съдията остана безмълвен.

Футболистите на Левски се прибират в България утре. На 1 август сините ще разберат съперника си в третия предварителен кръг на Шампионската лига, а на 5 август е официалното представяне на тима срещу Вердер Бремен.

Тримата съдии спасили мача. Вдясно е Емил Маринов.