Не България, а Чехия и Австрия взеха Евро 2011
Не България, а Чехия и Австрия взеха Евро 2011 / netinfo

България няма да бъде домакин съвместно с Гърция на Евро 2011 година по волейбол. Това обяви Европейската конфедерация официално. Шампионатът на Стария континент бе поверен на Чехия и Австрия.

Мачовете за евротитлата ще се играят в Прага, Либерец, Виена и Инсбрук.

„Преди минути обявиха резултатите от тайното гласуване. Евро 2011 се печели от съвместната кандидатура на Австрия и Чехия. Не бяха съобщени никакви подробности, аргументи и не бе правен анализ. Ние имахме индикации от много отдавна, че това ще бъде предпочетената кандидатура. Ние направихме всичко, което можехме, за да спечелим”, сподели пред Гонг от Мадрид членът на УС на БФВ Иван Тодоров.

Ето какви доводи са изказани против родната кандидатура и защо не взехме домакинството на шампионата според Тодоров след разговори с волейболните ръководители на 29-тата асамблея на CEV в Мадрид:

„Говорихме лично с президента на CEV Андре Майер и той ни каза, че най-големият ни проблем и това, което е оказало най-силно негативно влияние е случилото се в гръцката федерация – изборът на нов президент там. Доста членове на Административния борд, който взе решението, са били обезпокоени от това което стана там едва 10 дни преди гласуването. Второто е, че при представянето на кандидатурата ни от гръцка страна бе само изпълнителният секретар, а новият президент липсваше. Стелиос Просаликас дойде едва снощи. Говорих и с колеги и ръководители на европейския волейбол, които ми споделиха, че три неща са натежали и са оказали негативно влияние върху нашата кандидатура. Първото е това, което се случи в гръцката федерация и промените там само 10 дни преди избора на домакинството, това е разколебало доста хора. Вторият проблем е базата независимо от добрата ни оценка, не може да я виждат на чертежи, а не е готова. Третото е силата на националните отбори на България и Гърция. Колеги ми казаха, че не може други силни тимове да се съгласят шампионата да е при нас, защото се обричат на загуби. Според мен по критерии публика ние бяхме най-добри и превъзхождаме всички, не бяха взети под внимание 4-5 обективни фактори. С това си кандидатстване България и Гърция постъпиха правилно, защото при следващи наши кандидатури ще бъдем много по-трудно елиминирани”.