От българската олимпийска делегация в Рио потвърдиха лошата новина, че лекоатлетката ни Силвия Дънекова е дала положителна допинг проба. От Българския Олимпийски комитет (БОК) допълват, че вече е отворена и проба Б, която потвърждава резултата от група А.

Дънекова е с временно спрени права като се очаква състезателят и Международния Олимпийски комитет (МОК) ще трябва да изразят своите позиции пред КАС.

Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио бе уведомено, че  в допинг пробата на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова е  открито наличието на неспецифична субстанция.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ Силвия Дънекова: Не съм виновна, явно съм неудобна

Дънекова е подложена на  внезапен извън състезателен тест на 30 юли, малко сред пристигането й в олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина.

На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на  methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), което е eryrhropoiesis-stimulating agent (ESA) - неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA (известна още като "пептидни хормони").

Поискано е отварянето на проба Б и въз основа на това Силвия Дънекова е с временно спрени права. Изследването на проба Б потвърди резултата от проба А. Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС.

Дънекова трябва да направи това до 9.00 ч. местно време (15.00 ч. българско) в Рио на 12 август. След това назначеният Панел от съдии на КАС ще вземе решение за отнемането на акредитацията на Дънекова.