Над Сопот  ще летят парапланери
Над Сопот ще летят парапланери / netinfo

От днес до 12 август възрожденският град Сопот е домакин на открития шампионат по парапланеризъм “SkyNomad Open 2006”. Проявата се организира за четвърти пореден път от спортния клуб „SkyNomad” съвместно с общинската управа и екстрийм клуб „Шамбала”.

Състезанието е регистрирано в спортния календар на FAI и в него могат да участват пилоти с лиценз PRO-5 от Международната федерация на авиаторите. В седемте състезателни дни над 150 пилоти от 25 държави ще покажат майсторство в прелетите отворена дистанция, отиване с връщане и по зададен маршрут.

По време на шампионата е предвидена и развлекателна програма. Освен награди за спортно майсторство, на състезанието ще има: класиране за пилоти с крила за общо предназначение; класиране за жени; демонстративни полети и полети в тандем, за да може всеки желаещ да погледне страната ни от птичи поглед.

Организаторът - спортен клуб “СкайНомад”, е създаден през 2003 г. с цел да популяризира парапланеризма у нас и да подпомогне развитието на алтернативния туризъм. Всички представители на медиите ще имат възможност да полетят с „небесните номади”. Журналистите, осмелили се да изкачат в тандем с пилот на SkyNomad височина над 2000 м, ще получат специалната награда на организаторите – ваучер за тандем или обучение по парапланеризъм.