Милен – аут за Пекин, пак търсят допинг при щангистите
Милен – аут за Пекин, пак търсят допинг при щангистите / netinfo
Милен Добрев няма да защити олимпийската си титла в категория до 94 кг. на игрите в Пекин. Титлата, която той извоюва в Атина преди четири години ще има нов собственик, след като пловдивчанинът и ръководството на БФВдигане на тежести са решили той да не пътува за Китай през август. Световният и двукратен европейски шампион получи преди половин година тежка контузия в кръста, която го спира от присъствие на най-големия спортен форум.

Сигурни за участие на олимпийския форум са Иван Стоицов, Величко Чолаков и Алан Цагаев. От останалите шест ще бъдат избрани другите трима, защото при мъжете България има 6 квоти. При дамите за 2 визи се подготвят седем щангистки, като Славейка Ружинска се възстановява след операция на дванадесетопръстника.

В неделя всички родни щангисти са били посетени за пореден път от представители на Световната антидопингова организация (УАДА). Допинг-ченгетата тестват щангистите ни поне 1-2 пъти месечно.

„С Милен имаше разговор миналата седмица, когато се реши, че той няма да вдига в Пекин. Самият той оценява състоянието си като не добро да участва, че не може да се подготви подобаващо за защита на титлата си от Атина преди 2004. Милен минава на режим за бавно възстановяване и участие на Европейското и Световно след Олимпиадата. Физически е много здрав, поддържа форма, но травмата му не позволява да направи това, което може и иска” обяви пред Гонг ген. секретар на щанги федерацията ни Тенчо Тенев.

Той разказа още подробности за подготовката, проблемите при Алан, Величко и Георги Марков, заявките за олимпийски медали и битката за виза:

„При мъжете на лагер са девет, от които трябва да останат шест. Контролното е насрочено за 30 юни и то ще определи нашите представители за Пекин. Сигурни за Пекин са Иван Стоицов, Величко Чолаков и Алан Цагаев, резултатите на другите ще бъдат решаващи за останалите три квоти. Подготовката е в Асеновград, където онзи ден пак ни посетиха допинг-ченгета. Нас ни проверяваха на Европейското и след него това е първото посещение. Общо взето на месец поне по два пъти ни тестват. Заминават за Хърватия, където ще бъде следващият лагер, на който искаме да ги скрием, изолираме и отдалечим от шума. Там да навлязат в „стрес” преди самите Игри. Относно евентуалният аклиматизационен лагер преди Олимпиадата в Китай, въпросът е все още висящ. Желанието ни е престоят в Пекин да бъде максимално кратък.

„В заключителна фаза на подготовката ни за Пекин сме. До 2 юли най-късно трябва да обявим официално кои шестима мъже и две жени ще ни представят на Игрите. След това подготовката влиза в ударната си фаза, а след това . . . на летището. Нямаме сериозни контузии, а само няколко дребни оплаквания – след като бе обездвижен кракът на Георги Марков за 20 дни, сега се възстановява и навлиза във форма. Алан Цагаев има лека травма – разтежение на бедрото, а Величко Чолаков има малки проблеми с едното каляно. Няма как да няма такива проблеми, защото натоварванията в момента са огромни. Всички момчета си мислят, че ще вдигат за титла и ще бъдат на почетната стълбичка. Тези момчета изгарят от амбиция да се докажат”.

„Жените също навлязоха в много добра форма. И те са обзети от олимпийския пламък, като се подготвят седем жени за две квоти в Смилян! Съжаляваме много за това, което се случи със Славейка Ружинска. Това попари и нея, и нас, но не е загубила шанс да пътува за Пекин. Има вътрешно съперничество между тях. Щангистката ни в кат. 69 кг Славейка Ружинска връща формата си след операция след операция на дванадесетопръсника”.