Марков: С играчите ще си поговорим и за Грузия
Марков: С играчите ще си поговорим и за Грузия / Sofia Photo Agency

Селекционерът на българския национален отбор Пламен Марков даде пресконференция в Белград преди официалната тренировка на отбора за утрешния мач със Сърбия. Интересното е, че самият Марков превеждаше на френски своите отговори за пресаташето на местния футболен съюз, който след това препредаваше думите му на журналистите.

- Г-н Марков видяхте ли се вече с Бербатов и Стилиян Петров?

- Вие значете, че двамата пътуваха от Англия директно до Белград. Видях се и с Бербатов, и със Стилиян Петров, нямат здравословни проблеми, така като и останалите ми футболисти.

- Говорихте ли поотделно с футболистите си?

- Времето за националния селекционер е кратко, затова още снощи говорих с доста от момчетата поотделно, сега обаче ми предстои да говоря и с целия отбор. Една от причините да не говоря с всички заедно на куп бе, че отборът ми още не беше събран в пълен състав. Искам пред тях да се върна на мача ни с Грузия. Няма да посветим целия ни разговор на темата за Грузия, но няма и да пропусна да кажа мнението си за този двубой.

- Ще имате ли пратеници на контролите на другите отбори от нашата група?

- Не. Няма да имам пратеници, но ще разполагам с дискове и касети, които ще гледам по-късно.

- Стилът на Сърбия наподобява ли този на някои от другите отбори в нашата група?

- Не бих казал, че стилът на Сърбия е близък до този на някой от другите отбори, но това е един от силните тимове в Европа, особено в близкото минало, когато дори диктуваше модата на Стария континент на моменти. Много уважавам сръбския футбол и смятам утрешния ни съперник за много сериозен.

- Дали е важно за вас да завършите без загуба календарната 2008-ма година?

- В случая по-скоро бих искал да преценя в игрова обстановка някои от повиканите от мен нови футболисти, но не на последно място и резултатът е важен. Не бих се скрил зад някой факт като този – да завърша 2008 без загуба, аз приемам критиките и ги смятам за хубаво нещо. По принцип аз поемам основната отговорност за всичко, тъй като съм селекционер.

- Смятате ли да използвате Бербатов на по-задна позиция, а не като типичен централен нападател?

- В хода на мачовете на Манчестър Юнайтед, Бербатов наистина се връща понякога по-назад и се възползва от добрата си визия. Досега съм го ползвал на типичния му пост като централен нападател, но това не означава, че е имало забрана той да се връща по-назад.

- Той не е имал забрана да се връща, но имал ли е инструкция за това?

- Не съм му давал такава инструкция, защото съм се наслушал на измислици, че използваме дефанзивна тактика.

- Колко смени ще използвате в утрешния мач?

- Колкото са разрешени от ФИФА, а именно 5+1. Един от моите избраници ще остане извън игра.