Марков: Хора без юридическо образование внушават неверни неща за Левски
Марков: Хора без юридическо образование внушават неверни неща за Левски / netinfo
Един от шефовете в Левски бившият конституционен съдия Георги Марков отговори на появилите се нападки, че „сините” са привилегировани от правителството за ползването на стадион „Георги Аспарухов”.

„Хора, които нямат юридическо образование се опитват да внушат на премиера господин Станишев, че Левски и ЦСКА са поставени на различен режим относно ползването на стадионите си. Разбира се това не е вярно. Стадион „Георги Аспарухов” е строен в периода 1962-1965 година, като това е вторият стадион, който Левски строи. Комунистическият режим отнема първия стадион на клуба. Левски строи „Герена” не с държавни пари, а и не със субсидии. Има документи и снимки, които доказват как с пожертвователни бригади всяка събота и неделя, привърженици помагаха да се строи стадиона. Много средства дойдоха от дарения на привърженици на Левски от цялата страна. Козирката да речем, беше построена от средства спечелени от билетите за мача с Бенфика”, разказа пред Гонг Марков.

„По-късно стадионът е станал държавен, защото времената бяха такива. По време на комунистическия режим собствеността беше само държавна. Левски пък беше дружество с идеална цел и имота стана държавен. Важното обаче е, че когато е актуван като държавен през 70-те години стадионът е даден на Левски за безвъзмездно и безсрочно ползване. Това става по простата причина, че е изграден от самия клуб”, допълни юристът.

„Това е причината Левски да не плаща наем. ЦСКА е отбор, който е създаден по съветски образец. Той не е имал собствен стадион, а сега има, защото МНО му го е построил. В края на „царското” правителство техния стадион беше предоставен на ДАМС и ЦСКА е наемател, какъвто е бил винаги. Не знам, защото от три години не си плащат наема, а и държавата не си го търси? За това трябва да се търси отговорност”, заяви Георги Марков.

„Левски никога не е плащал наем и няма да плаща. Това, което Левски прави е да инвестира крупно в стадиона. В последните години сумата е 15 милиона лева”, допълни Марков.

Чуйте цялото изказване на Георги Марков.