Любо Пенев: Няма да съм пъдарин и полицай, искам желание
Любо Пенев: Няма да съм пъдарин и полицай, искам желание / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Любослав Пенев даде първата си пресконференция като национален селекционер на България, на която обяви, че ще вика само футболисти, които имат желание да защитават цветовете на представителния ни тим. Той добави, че няма да робува на мениджърски интереси. Пенев не коментира дали ще се пробва да върне Димитър Бербатов в националния тим, като каза, че има три-четири месеца до следващия мач.

Пенев добави, че работата му започва от днес и заедно с новия си треньорски щаб ще работи ежедневно, а не само преди срещите на отбора.

Новият национален селекционер каза още, че ще търси диалог с клубните треньори, като добави, че няма да им се бърка в работата, но ще им предложи своята помощ относно подготовката на футболистите, които евентуално ще попаднат в националния тим.

Пенев заяви, че няма да е „пъдарин или полицай“ в националния тим, като ще изисква спазване на спортния режим. Той все пак добави, че футболистите ще разполагат със своето свободно време.

Ето какво каза Пенев по време на пресконференцията:

Много хора си мислят, че националният селекционер работи само като има мач на представителния отбор, това не е така. Започвам работа от днес. Трябва да се създаде добра организация.

Сигурен съм че имаме добри играчи. Това означава, че всички викани в националния отбор, трябва да показват много работа и усилия в клубния си тим. Ние ще бъдем ограничени с времето, ще търся диалог с клубните отбори. Не искам да им се бъркам в работа, но ще предложа моята помощ. За да може тези футболисти да помагат в националния отбор и в клубния си. Ще работим технически и тактически. За физическа подготовка обаче няма да има време. Затова трябва да има добра комуникация с клубните треньори.

Познавам всички футболисти в България и чужбина, и треньорите.

Първият мач, който ще ръководя като треньор, ще е след 3-4 месеца. Има време, още никой не знае кой ще бъде повикан. Идеята е да се обиграят един не много голяма бройка футболиста. Рано е да се каже кой ще бъде повикан.

Вратите на националния отбор са отворени за всички. Не мога да кажа дали Бербатов ще бъде повикан. Има три месеца до първия мач.

Това че казвам обиграване, не означава че няма да изисквам резултати от моите момчета. Всеки един футболист които ще бъде викан в националния отбор трябва да има желание. Да идва с желание и настроение в националния отбор. Мен тежката работа, която ни очаква, не ме плаши.

Мисля, че новата генерация настъпва и започва да се появява в А националния отбор. Задължителни ще има едно сериозно присъствие на перспективни футболисти.

Любо Пенев Няма да съм пъдарин и полицай искам желание
netinfo

Не съм казал млад или стар. Казах перспективни и отворени врати.

Аз съм млад треньор, амбициозен, професионалист, не мога да се оплача от кариерата ми. За три години скромни постижения. С ЦСКА класиране в групите на Лига Европа. С Литекс шампион, избран за треньор на сезона от футболистите.

Имам собствено мнение и виждане по спортно-техническите въпроси. Не обслужвам такъв вид интереси. Познавате ме добре. Следвам си методиката и програмата, която имам. Всеки един футболист и мениджър, ще бъдат по-добре, ако този футболист играе добре и силно. Това е много важно, няма да се лиша от такива играчи. Ще създам една голяма конкуренция в националния отбор, както е било преди в клубните ми отбори. На всеки един футболист ще дам шанс, досега не съм има оплаквания.

Всичко ще мине през много труд и пот. Ще търся и резултати освен обиграването. В силна група сме за Световното, но ще търся печеленето на максимален брой точки. А това зависи от треньорите и от футболистите и от журналистите. Ако някой ми каже, тренер не искам да играя, стискаме си ръцете и се обръщам към друг футболист.

Няма да коментирам работата на колегите преди мен, уважавам ги и не е необходимо.

Отборът трябва да е много агресивен в защита и в нападение. Много е важно да се знае с какви футболисти разполагам. Може да има контузени, може да има и такива, които не са във форма. От футболистите, с които разполагам ще се определя и вида на отбора за даден мач.

Ще държа всички до 21 години да работят по близка до методиката на националния отбор. Близка програма. Когато един юноша на 17 години е повикан в отбора до 21 трябва да е работил така. След това като бъде повикан в мъжкия национален отбор, трябва да знае за какво става дума.

Може да има негативни резултати, важното е когато паднеш, да можеш да се изправиш. Задава се една добра генерация. С добри таланти.

Не мисля, че се натурализира с цел да играят в националния отбор, това може би е една от целите. Мисля, че въпреки че сме една малка държава, имаме доста талантливи спортисти. Мисля, че е време да почнем да го показваме отново. Поне във футбола.

Има официално работно време за всеки един футболист. След това има свободно време, но то е ограничено. Нито съм пъдарин, нито полицай, нека си уплътняват времето както си искат. Но ако злоупотребяват с някои от своите желания, това няма да им се отрази добре. Не използвам думата алкохол, както беше в ЦСКА. Имаше неспазване на спортния режим. След това и футболистите не бяха откровени с мен. А след това как да разчитам на тях в мач.

Първи помощник Ради Здравко, втори помощник – Давид Родригес и Йордан Йорданов – треньор на вратарите, с който работихме в ЦСКА. Само и ексклузивно да работят за националния отбор. Ще се работи ежедневно. Това са новите хора в щаба.

Ще бъдат информирани футболистите, че има неща, които не трябва да изнасят от кухнята. Ако има някой който изнесе такава информация, ще бъде санкциониран по мое усмотрение. В България постоянно се коментира кой треньор как работи и какво е свършил. Не искам да бъда диктатор или да упражнявам терор върху тях. Аз само предупреждавам футболистите, не ги заплашвам. В чужбина се мълчи, иначе има сериозни санкции.

Ако ние идваме да тренираме и да играем мачове, но не искаме да мислим, трябва да се предадем. Така че е нужно желание и мислене. Няма да викам безброй футболисти, ще имаме максимален брой приятелски срещи. Нека да започнем с много труд и много работа. Нека започнем от първата стъпка.

Любо Пенев Няма да съм пъдарин и полицай искам желание
netinfo