Лотар Матеус е новият селекционер на България
Лотар Матеус е новият селекционер на България / Sofia Photo Agency

Лотар Матеус ще е новият треньор на националния отбор на България, решиха членовете на Изпълкома на БФС след днешното си 90-минутно заседание.

Матеус ще поеме тима незабавно и ще води лъвовете още в следващата квалификация за Евро 2012 срещу Уелс в Кардиф на 8 октомври.

Договорът на бившия германски национал с Българския футболен съюз ще бъде за 1+2 години.

Припомняме интересния факт, че на 1/4-финалите на Световното първенство в САЩ през 1994 година Лотар Матеус, който тогава бе капитан на Германия и вкара дузпата за 1:0 на новия му работодател Борислав Михайлов, който тогава бе на вратата на България.

В крайна сметка лъвовете спечелиха историческия двубой с 2:1 с головете на Христо Стоичков и Йордан Лечков. Сега Лечков е член на Изпълкома на БФС и след днешното заседание заяви, че е бил не за кандидатурата на Матеус за нов национален треньор, а за тази на Любослав Пенев.

Като селекционер на Унгария Матеус се изправи и на треньорската сцена срещу Стоичков, който тогава водеше България, в квалификациите за Мондиал 2006. Този треньорски дуел бе загубен от германеца, тъй като резултатите през 2005 година са 1:1 в Будапеща и 2:0 за нашите в София.

Любопитно е, че Матеус има и друго, по-тежко поражение от български наставник, като става въпрос за Никола Спасов. Като треньор на израелския Макаби Нетаня през 2008 година немецът е изхвърлен от Купата на УЕФА от Черно море на Спасов след 1:1 в Израел и 2:0 за моряците на реванша в София.

През повече от славната си кариера като футболист, през сезон 1995/1996 година Лотар Матеус беше съотборник в Байерн Мюнхен с друг настоящ член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз - Емил Костадинов. С двамата в състава си баварците спечелиха Купата на УЕФА.

Докато 49-годишният в момента Матеус играе в първия тим на Байерн, в детско-юношеската школа на Байерн пък се подвизва български играч, който все още е действащ футболист и не е изключено да облече националната фланелка отново. Става въпрос за Христо Йовов, който е един от основните виновници за силните изяви на Левски от началото на сезона.