Литекс спечели двубоя на евроучастниците
Литекс спечели двубоя на евроучастниците / gong.bg
Литекс победи Черно море с 1:0 в отложената от вчера среща от осмия кръг в А група. Двата тима влязоха в срещата, след достойно представяне през миналата седмица в евротурнирите, макар и да отпаднаха от Купата на УЕФА. И Литекс, и Черно море се хвърлиха с голямо желание в мача и въпреки малобройната публика на Градския стадион в Ловеч, направиха един добър двубой за родните стандарти. На трибуните в града на люляците седна и халфът на ЦСКА Маркиньос, спряган за трансфер при „оранжевите” през зимната пауза.

Първото полувреме премина под тоталното надмощие на Литекс, като домакините направиха някои невероятни пропуски пред Карамфил Илчев. Уелингтон бе изключително активен, но партньорите му в атака Уилфред Нифлор и Дуду не отговаряха на неговите старания. През първите 45 минути Черно море рядко поглеждаше към вратата на завърналия се в рамката на „оранжевите” Урош Голубович.

Второто полувреме обаче започна още по-вихрено от първото, като и двата тима се надпреварваха да се атакуват. В 54-та минута Литекс направи поредната си бърза атака чрез Том. Бразилецът навлезе в пеналта, пусна към Нифлор, който направи уникален пропуск от метър пред гол линията, топката обаче се удари в напречната греда и Попов я довкара в мрежата.

Разписалият се срещу Щутгарт миналия четвъртък Йордан Юруков показа отново качествата си в атака, като именно той имаше най-добрите възможности да изравни резултата. В 76-та минута Камбон му подари топката пред Голубович, но Юруков стреля в аут, а в 88-та същият нападател от пряк свободен удар срещна напречната греда.

Уилфред Нифлор направи три уникални пропуска, с което определено ще даде повод за размисъл на старши треньора Станимир Стоилов. В 26-та минута Попов го намери чудесно сам на пет метра от гол линията, французинът си спря топката и имаше време да отправи точен удар, но би над гредата. Следващата му издънка бе при гола, а в 79-та минута Нифлор получи от Том наказателното поле, но той би слабо и позволи на Илчев да спаси.

Със спечелените три точки Литекс има 15 в актива си, колкото има и Левски. „Оранжевите” са на четвърта позиция заради по-лошата си голова разлика, а имат и мач повече от третия Левски. Черно море остана с 10 точки, едва на девето място във временното класиране.