Литекс се натресе на Стилиян Петров
Литекс се натресе на Стилиян Петров / netinfo
Литекс ще се изправи срещу английския Астън Вила в първия редовен кръг на турнира за Купата на УЕФА. Това отреди тегления в Монако жребий.

Както е известно, в тима от Бирмингам играе българският национал Стилиян Петров. В отбора личат и имената на Гарет Бари, Вилфред Бума, Джон Кърю и Габриел Агбонлахор.

Литекс е домакин в първата среща на 18 септември, а на 2 октомври гостува на „Вила Парк”.

Вила бе втори по коефициент от възможните съперници, сред които бяха Палке 04, Депортиво Ла Коруня, Хееренвеен и Аустрия Виена.

Футболен клуб Астън Вила (известен още като „Вила“ или „ Дъ Виланс“) е английски професионален футболен клуб, намиращ се в подножието на административната област Астън, в град Бирмингам.

Клубът е основан през 1874 г. и играе своите домакински мачове на Вила Парк от 1879 г. Отборът е един от основателите на Футболната лига през 1888 г, а по-късно и на Премиършип през 1992 г.


Астън Вила е един от най-старите и успешни футболни клубове в Англия, ставайки 7 пъти шампион на страната в предишният формат на Премиършип (Първа дивизия) и печелейки 7 пъти купата на Футболната организация.

Вила са и един от четирите английски отбора, които са ставали шампиони на Европа, като своя успех прави през 1982 г. Астън Вила са четвъртият най-успешен отбор в английската футболна история, притежавайки 21 трофея в своята витрина.

В сегашния състав на Вила освен Стилиян Петров личат имената на вратаря Брад Фридъл, Гарет Бари, Мартин Лаурсе и Габриел Агбонлахор. Треньор на отбора е Мартин О’Нийл
През миналия шампион Вила завърши на 6-то място в Премиършип и така спечели мястото си в турнира за Купата на УЕФА.

В миналия кръг Стилиян и компания отстраниха исландския Хафнарфьордур с общ резултат 5:2.

Състав за сезон 2008/09:

Вратари: Брад Фридъл, Стюърт Тейлър, Брадли Гузан

Защитници: Люк Йънг, Вилфред Бума, Мартин Лаурсен, Къртис
Дейвис, Зат Найт, Ники Шори, Стивън О'Халоран, Натан Бейкър

Полузащитници: Стив Сидуел, Гарет Бари, Уейн Рутлидж,
Стилиян Петров, Найджъл Рио-Кокър, Крейг Гарднър, Айсая Озбърн

Нападатели: Ашли Йънг, Марлон Хеърууд, Джон Карю, Габриел
Агбонлахор, Натан Делфунесо, Мустафа Салифу.