Линда Грубен спечели преследването на 10 км за жени
Линда Грубен спечели преследването на 10 км за жени / netinfo

Линда Грубен (Норвегия), по-известна като Линда Тьорхом, спечели преследването на 10 километра за жени, старт от първия кръг за Световната купа по биатлон в шведския зимен център Йостерзунд.

27-годишната норвежка потегли от шеста позиция, но стреля много добре, поразявайки 19 от 20-те мишени, което бе решаващо за големия й успех.

Тьорхом зае първото място с време 31:07,4 минути и записа първа победа за сезона и шеста в кариерата си.

Втора на 23,3 секунди (1) се нареди олимпийската шампионка Анна Карин Олофсон (Швеция), а трета на 59,7 секунди (3) се класира победителката в спринта Магдалена Гвиздон (Полша).

Двете българки Павлина Филипова и Нина Кадева останаха извън първите 30 - съответно 40-а и 43-а, и не взеха точки за СК.

Филипова се представяше много добре до средата на състезанието, като порази и десетте мишени от положение легнал. След това обаче сгреши шест пъти от положение прав и отиде доста назад.

Кадева направи само две грешки на огневия рубеж, но пък стартира от 57-а позиция, което не й даваше големи шансове за предно класиране.

Начело в генералното класиране за СК продължава да е германката Андреа Хенкел със 104 точки, пред Магдалена Гвиздон - 103 и Линда Грубен - 102.