Легендарният Маракана отново ще оживее
Легендарният Маракана отново ще оживее / netinfo
Легендарният стадион Маракана ще бъде тотално реконструиран и готов за евентуалното провеждане на световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 година. Това съобщи президентът на Бразилската футболна конфедерация Рикардо Тейшейра след срещата си със Сержо Кабрал, губернатор на щата Рио Де Жанейро, който притежава стадиона. Кабрал, който пое поста в началото на годината обеща, че стадиона ще бъде поправен така, че да отговаря на световните стандарти.

Тейшейра, който до скоро бе привърженик на идеята за взривяване на съоръжението, заяви, че според плановете Маракана ще бъде използван за първия домакински мач на Бразилия в световните квалификации за шампионата през 2010 година, които започват през Септември. За последно националите на Бразилия играха на този стадион през 2000 година срещу Боливия.

От 1992 година насам, когато се срути ограда на горното ниво на стадиона и уби трима души, Маракана претърпя няколко реформи, но се използва сравнително рядко. Капацитетът на Маракана бе намален на 103000 места, когато бяха премахнати местата за правостоящи през 2000 година за световното клубно първенство, което се проведе в Бразилия. През почти цялата 2005 година бе стадионът бе затворен, заради снижаването на игрището с два метра. В края на 2006 започнаха нови реконструкци, за тазгодишните Панамерикански игри, на които Рио ще бъде домакин от 13 до 29 Юли. Сегашният капацитет е 54000, но ще бъде 96000, щом приключат и последните реформи.

Бразилия и Колумбия засега са единствените държави, които декларираха интерес за домакинство на световното първенство през 2014 година, което според ротационния принцип на ФИФА трябва да се проведе в Южна Америка. Страната домакин ще бъде обявена през ноември, но от ФИФА заявиха, че може да преместят състезанието на друг континент, ако никоя от кандидатурите не отговаря на изискванията.