Лафовете от Лондон 2012: Американски борец се закани на кралицата
Лафовете от Лондон 2012: Американски борец се закани на кралицата / Reuters

30-тите Летни олимпийски игри, които се проведоха в Лондон, завършиха официално. Някои фрази, изречени от спортистите обаче ще останат незабравими. Ето част от изказванията, които ще останат в олимпийската история:

Направих това, за което дойдох тук. Вече съм легенда.

*Ямайският спринтьор Юсейн Болт демонстрира самочувствие след победите си в спринта на 100 и 200 м. С това той стана първият мъж, защитил златните си медали в тези две дисциплини.

Нямаше напрежение. Трябва да играете в моята държава, за да видите какво всъщност се нарича напрежение. Там ни замерят с тухли.

*Хърватинът Ивано Балич отговаря на въпрос след загубата на полуфиналите от турнира по хандбал срещу Франция.

Трудно ми е да изразя чувствата си на английски език. Още по-трудно е да го направя на шведски.

*Пиа Сундхаге, родената в Швеция треньорка на американския национален отбор по футбол за жени, говори пред медиите след спечелването на златния медал пред близо 80 000 зрители на „Уембли”.

Готов съм да се боря с всеки, който прекрачи линията на тепиха. Дори и кралицата на Англия да излезе, сигурно ще се наложи да й се хвърля в краката и да я съборя.

*Темпераментният американски борец Джейсън Бъроуз не се притеснява от съперниците си след златния медал в категория до 74 кг.

Всяка сутрин майка ми казваше, „Карл, сложи си обувките, Оскар, сложи си протезите”. Докато растях, не мислех за моите недъзи. Просто знаех, че имам различни обувки.

*Южноафриканският лекоатлет Оскар Писториус говори за детството си и за игрите с брат си Карл.

Погледнах към таблото и там пишеше номер 31. Помислих, че брат ми е получил наказание и си казах „Алистер, ти си идиот, допуснал си наказание”. След това погледнах към ръката си и осъзнах, че всъщност аз съм с номер 31.

*Британецът Джонатан Браунли взе бронзов медал в триатлона, след като се качи по-рано на своя велосипед и беше наказан с 15 секунди. Неговият брат Алистер спечели злато.

Надявам се, че този медал ще накара децата у дома да оставят огнестрелните оръжия и ножовете, като вместо това обуят чифт шпайкове.

*Ерик Барондо стана първият лекоатлет с медал за Гватемала, след като спечели сребро на 20-километра спортно ходене.

Добър вечер, г-н Бонд.

*Кралица Елизабет, на 86 години, направи своя дебют на актьорската сцена с Дейниъл Крейг, изиграл култовия образ на Агент 007. Изпълнението на актьори и организатори беше толкова добро, че хората дори помислиха за истинско скачането от хеликоптер от страна на кралицата.

Женското тяло е произведение на изкуството. Всеки човек обича да гледа женското тяло, специално в динамичен и атлетичен спорт.

*Австралийката Натали Куук, златна медалистка от Сидни 2000, защитава бикините в плажния волейбол.

Много хора проявиха желание да започнат тренировки в гребането, след като се появих на олимпийските игри. Ще започнем заедно, когато се прибера у дома. Само ще трябва да изчакаме лодките, които скоро ще пристигнат.

*Нигерийският гребец Хамаду Джибо Исака тренира само три месеца за състезанието на скул, но никога в пустинната си държава.

Моите постижения са резултат от много работа и тренировки. Аз никога не бих използвала забранени вещества. Китайският народ е с чисти ръце.

*16-годишната китайка Е Шивън отхвърли спекулациите, че нейният световен рекорд на 400 м съчетано плуване е резултат от приемане на допинг. Тя спечели и друго злато на Олимпиадата.

Нашето мото е „Да вдъхновим една генерация”, а не „Да създадем една генерация”, което е на път да се случи в олимпийското село.

*Лондонският кмет Борис Джонсън отбелязва моралните правила в олимпийското село, където на 10 000 спортисти бяха разпространени близо 150 000 кондома.

Помислих си „Медалът е там, трябва само да го взема”. Имах страхотно чувство. Усещах нещо голямо, но сега усещам нещо още по-голямо - ужасна болка.

*Контузеният швейцарец Фабиан Канчелара разказва за своето падане в колоезденето на шосе.

Бяхме много ядосани от транспортната система в Лондон. В един момент дори започнахме да се чудим дали да не започнем да караме ковчезите в автобусите от градския транспорт.

*Джон Криб, отговорник за погребенията в цялата столица, изрази възмущението си от затворените за граждани лондонски улици. Те бяха предназначени единствено и само за Олимпиадата.