Кубински микс във Варна
Кубински микс във Варна / netinfo
Без Хуанторена, а с пет нови волейболисти се очаква да дойде националният отбор на Куба в България като част от подготовката си за Световната лига това лято. След контроли в Португалия, играчите от „острова на свободата” трябва да срещнат българските национали в приятелски срещи от 17 до 21май заедно с тима на Чехия. Според информации и от чуждите медии подобни срещи ще има, а и в програмата на националния тим на Куба са включени тези две пътувания като лагери.

„Пътуваме до Португалия и България защото искам максимално добра подготовка за груповата фаза срещу Русия, Египет и Сърбия. Ще заложим на физическата подготовка за издръжливост. Направил съм сбор от ветерани и млади лица”, каза новият селекционер на Куба Орландо Самуел Блеквуд. Той наследи на поста досегашния наставник Роберто Гарсия. Тимът има и нов помощник треньор – Педро Идалберто Валдес. Новият селекционер е роден на 31 декември 1946 година в Есмералда и става един от най-добрите и популярни играчи в Куба. Бивш технически директор на тима от 1985 до 1995 година по време на много надпревари. Бил е номиниран за най-добър треньор след златното отличие от Пан Американските игри и други турнири.

По отношение на състава големият липсващ е звездата Османи Портуондо Хуанторена, който изтърпява наказание от 1 година за употреба на допинг.

Има пет нови имена – разпределителите Радел Агире Иерезуело и Педро Фернандес Лопес, нападателите Педро Изнага Ортис, Роландо Деспанйе Хуркин и Яйдер Сиера Санчес. Мигел Анхел Далмау пък се завръща в тима за първи път от 2004 година. В листата има и двама играчи на поста либеро – Хорхе Луис Салгадо Санчес и Кейбир Торес Гутиерес.

От познатите на българската публика кубински волейболисти са: Райдел Ромеро Поей, Ясер Портуондо, Михаел Бослуева Санчес, Роберланди Атиес Симон, Оделвис Спийк Доминико, Ориол Дурути Камехо, Ариел Жил, Райдел Поуто Коралес, титулярният разпределител Йоандри Карменате Диас и ветераните Павел Ален Пимиента (капитан) и Томас Алдасабал.