Китайски коментатор втрещи зрителите
Китайски коментатор втрещи зрителите / netinfo

Коментаторът-звезда на китайската телевизия Хуан Цзянсян предизвика полемика в цял Китай след темпераментния си и пристрастен коментар на осминафиналния мач от Мондиал 2006 Италия - Австралия.

"Вива, Италия!, крещеше китайският журналист, след като Франческо Тоти вкара дузпата в последните секунди на четириминутното продължение на мача. В същото време Хуан Цзянсян бе повече от враждебен към австралийските футболисти: "Те няма защо да се връщат у дома си, тъй като повечето играят в Европа. Довиждане!"

Най-големите китайски портали в Интернет започнаха дискусия за телевизионния коментатор. Повечето от посетителите са на мнение, че Хуан Цзянсян трябва да бъде уволнен.

По късно Цзянсян, който предизвика полемика в цял Китай с поведението си пред микрофона на държавната телевизия ССТ по време на мача Италия - Австралия, се извини за поведението си.

Коментарите му предвизвикаха гнева на доста от телевизионните зрители, но и на австралийската дипломатическа мисия в Китай, които поискаха сметка за поведението му.

Аз изразявах само личната си позиция. Харесвам италианския футбол, гледам много мачове от тяхното първенство и се надявам, че те ще станат световни шампиони. Обичам Италия, не исках да излиза така, че не харесвам Австралия.

Но аз също съм човек, имам емоции, вълнувам се, не съм робот, каза още Хуан Цзянсян. Надявам се, че хората, които са свързани с Австралия, ще приемат извиненията ми.

Китайската информационна агенция Синхуа обяснява, че това не е първи случай, когато коментатор на държавната телевизия ССТV изразява емоциите си по толкова неприемлив начин. През 2002-а година редакторката Шен Бън обясни директно в ефира колко се радва, че Аржентина отпада от Световното първенство.