Кирил Терзиев спечели бронза!
Кирил Терзиев спечели бронза! / Снимка: Иво Райчев, Пекин
Българският борец Кирил Терзиев спечели бронзов медал от турнира по борба в Пекин. Терзиев триумфира в срещата за трето място в категория до 74 килограма, като победи с туш две секунди преди края на втората част кубинеца Иван Фундора.

Това е пети медал за България на Олимпийските игри, като четири от петте отличия са в борбата. Терзиев е абсолютен дебютант на Олимпиадата, но това не му попречи да запише три победи, с което да си осигури бронза.

Двубоят между българина и Фундора бе много резултатен като преди туша Терзиев водеше с 5:3 точки във втората част, а първата бе спечелена с 6:5.

Схватката започна с избутване от страна на кубинеца, а веднага след това Фундора опита нова атака, която бе контраатакувана от Терзиев. След обстоен видео анализ бяха присъдени съответно по 3 и 2 точки и резултатът бе изравнен.

Българският борец поведе с 4:3, но противникът му успя да направи нови две точки. В самия край на частта Терзиев осъществи нова атака и успя да вземе частта с 6:5.

Вторите 2 минути започнаха по-спокойно като двамата си размениха по една точка, а след нов опит за атака на кубинеца резултатът стана 3:3.

Терзиев отново нанесе своя удар в края на частта, като първо спечели нови две точки, а след това две секунди преди края завърши схватката с туш.

На полуфиналите Терзиев загуби с туш в 1:49-та минута на първата част от двукратния олимпийски, шесткратен световен и шесткратен европейски шампион Бувайсар Сайтиев (Русия). Сайтиев поведе с 8:0 точки преди да тушира нашия състезател.

Преди това българският борец записа две победи.

На старта той се справи с Месаим Юкар от Иран. Терзиев победи категорично своя съперник с 2-0 части, като взе първата с 3:0 точки, а втората с 3:1.

Във втората си среща от надпреварата българинът тушира Арсен Гитинов от Киргизстан, който в първия кръг успя да се наложи над сочения за фаворит световния шампион от 2006 Ибрахим Алдатов от Украйна.