Карамаринов: От 2010 г. ЕП по лека атлетика ще се провеждат на 2 години
Карамаринов: От 2010 г. ЕП по лека атлетика ще се провеждат на 2 години / netinfo

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов се завърна от Торино, където от 25 до 27 април взе участие в 119-ото съвещание на Съвета на Европейската атлетическа асоциация. Карамаринов участва в тази сбирка в качеството си на член на Съвета и председател на Комисията по състезанията към ЕАА.

 

- Г-н Карамаринов какви са резултатите съвещанието на ръководното тяло на ЕАА в Торино?

 

- Торино е домакин на следващото Европейско първенство по лека атлетика в зала през 2009 г .Една от задачите на Съвета на ЕАА бе да проверим готовността на града-домакин за провеждането на това първенство. След обстойна проверка установихме, че към април 2008 г всичко върви по график. Даже домакините вече ни предоставиха подробна програма по минути за провеждане на първенството. Хотелите, транспорта, залата, всичко отговаря на изискванията на състезание от този ранг. Трябва да се има предвид обаче, че преди 2 години Торино бе домакин на зимните олимпийски игри. Единодушното мнение на колегите ми от Съвета е, че първенството в зала догодина ще бъде организирано отлично, каквито са плановете на италианската и европеаската атлетическа асоциация.

 

- С какво това заседание на Съвета бе по-различно от другите?

 

- Защото трябваше да вземем няколко исторически за развитието на европейската атлетика решения.

 

- Кои са те?

 

- Най-важното е, че Европейските първенства на открито след 2010 г вече ще се  провеждат на интервал от 2 години, а не както досега на 4. Това бе идея която узряваше от няколко години. След шампионата в Барселона през 2010 г първенствата ще се провеждат на всеки 2 г. Взехме решение, че през 2012 г датите ще са или между 26 и 30 юни или 3 – 7 юли. В непрекъснат контакт сме с ръководството на УЕФА, защото тогава ще се проведе Европейското по футбол в Украина и Полша и домакините все още не са потвърдили датите. Засега са ни дали дати от 8 юни  до1 юли, но все още нямаме потвърждение.

 

Друго важно решение е че от 2009 г най-старото отборно състезание в Европа известно досега като “Купа Европа” вече ще се провежда в нов формат и ще се казва Европейско отборно първенство. В него отборите ще съставени от мъже и жени, а не както досега в различни групи за различните полове. Отборите вече се разделят на 4 лиги - Суперлига, 1, 2 и3 лига. Цялото първенство ще се казва “Спар Европейско отборно първенстнво”. По време на Съвета в Торино от името на ЕАА сключихме договор с веригата магазини “СПАР” да са основен спонсор на европейското отборно първенство за следващите 4 г.

 

- Има ли други интересни новини от Торино?

 

- Определихме още какъв ще е броя на техническите лица за всички първенства под егидата на ЕАА, което също бе важен момент за бъдещето на състезанията. Сключихме още договор за обезпечаване на новата комуникационна стратегия с концерна “Джон Типс Асосайъти”.  Взехме решение следващия конгрес на ЕАА през 2009 г да се проведе през април в Лозана.