Кадетките ще ходят на четвъртфинала
Кадетките ще ходят на четвъртфинала / netinfo

Националният отбор на България за кадетки (до 18 години) достигна до четвъртфиналната фаза на европейското първенство в Дивизия Б, след драматична победа над отбора на домакините от Финландия с 66:56 (15:24, 14:15, 28:9, 9:8).

Началото бе за финландките, които поведоха с 13:3, а в 8-ата минута преднината им достигна 14 точки (20:6). Постепенно българките изравниха играта, а в третата четвърт сътвориха сензационен обрат. Те започнаха второто полувреме с 10 точки пасив, а преди последната четвърт се оттеглиха с 9 точки преднина. До края на мача момичетата на Жасмин Цанкова успяха да запазят аванса си.

Най-резултатна в този двубой бе Александра Кънчева с 20 точки. Станислава Станкова нямаше ден в стрелбата, но въпреки това завърши със 17 точки и 8 асистенции. Това й коства първото място при реализаторките, където е втора в момента, но води категорично по асистенции с по 6 на мач (втората е с 3,7).

Сара Маринова и Антония Загорова добавиха по 13 точки и съответно 9 и 8 борби. За Финландия най-резултатна бе Лепистьо с 13 точки, а Вапамаа отново доминира под кошовете като завърши с 9 точки и 17 борби. От утре започва четвъртфиналната фаза. Първият мач на България е срещу Германия от 18 часа. В групата са още Швеция и Румъния.