Илия Груев: Помогнах на Благо да премине в Дуисбург
Илия Груев: Помогнах на Благо да премине в Дуисбург / netinfo
Българският треньор на юношите старша възраст на Рот-Вайс Ерфурт Илия Груев заяви в интервю за Гонг, че е много щастлив заради трансфера на Благой Георгиев в Дуисбург.

„Самият факт, че толкова много българи ще играят в Германия през този сезон, говори красноречиво, че българският футбол се развива. Аз лично се радвам много за Благо Георгиев, защото успях да помогна по някакъв начин за преминаването му в Дуисбург. Все пак 5 години играх там. Но трябва да кажа, че ръководството на отбора го наблюдаваше от две години. Радвам се и за Наско Курдов. Не го познавам, но знам, че е голям талант. Според хората в Леверкузен той ще бъде следващият Бербатов и всички се надяват това да стане”, коментира Груев.

Бившият футболист на Левски смята, че всички български футболисти, заминали за Германия, са много добри и ще успеят да се наложат там. „Имам пристрастия и симпатии към Благо Георгиев, не само защото е в Дуисбург, но той е играл и в Цървена звезда, и в Алавес. Има много опит, който ще му помогне. За Димитър Рангелов също съм оптимистично настроен. Той е играл във втора Бундеслига, която на моменти е по-трудна и от първата дивизия. Там се играе по-твърдо и здраво, а в елита футболът е по-техничен с повече тактически елементи. Станислав Ангелов може да играе на много постове добре. Видях се с треньора на Котбус Петри Зандер и с него коментирахме точно това – Пелето е разнообразен футболист. Мисля, че всички играчи трябва да докажат със сериозно отношение към тренировките и мачовете, че заслужават да играят в толкова силни отбори. Сигурен съм, че ще имат прекрасни условия за работа”, обясни Груев.

Треньорът сподели, че неговият фаворит за титлата в Германия е Байерн. „Баварците са абсолютен фаворит, но отбори като Щутгарт, Шалке, Вердер не са за подценяване. Ако Байерн направи гръмка селекция с привличането на много добри футболисти, всичко ще трябва да се гради почти отново. От тази гледна точка основен конкурент ще бъде Вердер Бремен, защото те си запазиха най-добрите играчи с изключение на Клозе. Това им е най-силната част от тяхната клубна политика – всеки продаден футболист е заместен по перфектен начин. Щутгарт са също опасен конкурент и направиха много силни покупки. Според мен ще има триборство”, коментира Груев.